De gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea is een prachtig natuurgebied geworden: ontdekt de ongeloofelijke beelden die Google heeft gedeeld

De decennialange isolatie van de beruchte Demilitarized Zone (DMZ) tussen de twee Korea’s heeft onverwacht een uniek natuurgebied gecreëerd, waar bedreigde diersoorten floreren.

In het nieuws: Google heeft voor het eerst beelden vrijgegeven van de natuur in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, een “niemandsland” dat een toevluchtsoord voor wilde dieren is geworden.

  • Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van het staakt-het-vuren in de Koreaanse oorlog heeft Google in samenwerking met verschillende Koreaanse instellingen een project opgezet.
  • Aan de hand van de “streetview”-functie van de zoekmachine, biedt het project een virtuele tour langs culturele en erfgoedlocaties in de DMZ.
    • Door de oorlog beschadigde gebouwen en verdedigingsbunkers behoren tot de sites die via deze online tour kunnen worden ontdekt.
  • Bovenal zijn beelden te zien van de meer dan 6.000 diersoorten die in de gedemilitariseerde zone gedijen, van reptielen tot vogels, beren en vissoorten.
    • Van de 267 bedreigde diersoorten in Korea leeft volgens Google 38 procent in de DMZ.
  • Zuid-Korea’s Nationale Instituut voor Ecologie gebruikte drones om de unieke beelden van de DMZ vast te leggen.

“Na de Koreaanse Oorlog ondervond de DMZ meer dan 70 jaar minimale menselijke interventie, en de natuur die door de oorlog werd beschadigd herstelde zich vanzelf. Als gevolg van het minimale menselijk contact ontstond er een nieuw ecosysteem dat een toevluchtsoord werd voor wilde dieren”.

Google

Bufferzone: De gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea is een bufferzone die zich ongeveer 250 kilometer lang en 4 kilometer breed uitstrekt over het Koreaanse schiereiland.

  • Hij werd ingesteld in 1953 toen een staakt-het-vuren werd ondertekend tussen de strijdkrachten van Noord- en Zuid-Korea, waarmee een einde kwam aan de gevechten.
  • Sinds het einde van de vijandelijkheden zijn er verschillende keren vredesbesprekingen gehouden, maar er is nooit een vredesverdrag ondertekend. De laatste jaren zijn de spanningen opgelopen, onder meer door herhaalde raketlanceringen door Pyongyang.
  • De grens is afgezet met prikkeldraad, mijnen en wachttorens, en het verkeer is strikt gereguleerd. Alleen militairen en internationale organisaties mogen het gebied betreden.

(fjc)

Meer