De hoogtepunten uit de concurrerende tv-shows van Trump en Biden: ‘U bent de president, niet iemands gekke nonkel!’

Omdat Trump zich teruggetrokken had uit het geplande debat, verschenen de twee Amerikaanse presidentskandidaten afgelopen nacht in twee concurrerende televisie-uitzendingen. Ze werden beiden op de rooster gelegd door moderators/journalisten en kregen enkele vragen voorgeschoteld uit het publiek. Business AM lijst voor u de belangrijkste momenten op.

Tijdens het eerste deel van Trumps Town Hall Meeting legde moderator Savannah Guthrie van televisiezender NBC hem het vuur aan de schenen. De Amerikaanse president werd daarbij soms in het nauw gedreven en maakte rare sprongen. Na een uur kregen Amerikaanse kiezers de kans om enkele vragen te stellen.

Bidens format, georganiseerd door ABC News, was lichtjes anders. Daar stelden burgers de vragen en bouwde moderator George Stephanopoulos daarop voort. In tegenstelling tot het evenement van zijn tegenstander ging het er zeer gemoedelijk aan toe, en werd er soms diep ingegaan op heikele beleidskwesties.

LEES OOK: Een intriest spektakel, een 90 minuten lange farce, een blamage voor het Amerikaanse democratische stelsel

Mondmaskers

Toen iemand uit het publiek vroeg of zijn standpunt over mondmaskers veranderd was sinds hij zelf Covid-19 opliep, antwoordde Trump dat hij ‘veel verschillende verhalen gehoord heeft over mondmaskers’. Hij beweerde dat het CDC, zeg maar het Amerikaanse Sciensano, ontdekt had dat ’85 procent van de mensen die een mondmasker dragen het coronavirus oplopen.’

Moderator Guthrie greep in en verbeterde de president. Ze legde uit dat het onderzoek uitwees dat uit een groep van 150 Covid-19-patiënten, 85 procent van hen een masker gedragen had.

‘Wat ik wel weet is dat ze tegen pedofilie zijn, en daar ga ik akkoord mee.’

President Trump, gevraagd naar de van de pot gerukte samenzweringstheorie QAnon.

Door de dwingende vraagstelling van Guthrie heeft Trump zo goed als toegegeven dat hij 400 miljoen dollar schulden heeft. Dat schreef de New York Times ook al in zijn verslaggeving over Trumps belastingaangiftes, die de krant kon inkijken.

Na aanhoudende vragen of hij geld verschuldigd is aan een buitenlandse entiteit, zei Trump: ‘Ik zal je laten weten wie, aan wie ik ook schuldig ben, welk klein bedrag ook, … Als je kijkt naar enorme eigendommen zoals ik die heb, en ze zijn groot en ze zijn mooi en ze zijn goed gelegen, als je kijkt naar dat bedrag, dan is 400 miljoen dollar peanuts.’

QAnon

Een van de meest opvallende momenten was toen Guthrie doorvroeg over de complottheorie QAnon. Die stelt dat de Amerikaanse overheid overgenomen is door een satanistisch pedofilienetwerk, gerund door de democraten, en dat Trump president geworden is om die kindermisbruikers te bestrijden. De FBI beschouwt de samenzwering, die enorm populair is onder Trump-fans, als een ‘binnenlandse terroristische bedreiging’.

Trump weigerde QAnon weg te zetten als een ongefundeerde complottheorie, omdat hij ‘er niets van weet’. De moderator vroeg door en dwong Trump tot het volgende antwoord: ‘Wat ik wel weet is dat ze tegen pedofilie zijn, en daar ga ik akkoord mee.’

‘Geen enkele president in de geschiedenis heeft meer gedaan voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap dan ik, met de uitzondering van Abraham Lincoln.’

President Donald Trump, gevraagd wat hij ging doen om overmatig politiegeweld tegen zwarten tegen te gaan.

Moderator Guthrie bleef echter op de QAnon-nagel kloppen: Ze confronteerde Trump met een samenzweringstheorie van QAnon die hij vorige week gedeeld had op Twitter. Die beweert dat Biden en Barack Obama Seal Team 6 hebben laten vermoorden zodat het niet zou uitlekken dat de dood van Osama bin Laden in scène was gezet. Trumps verdediging: ‘Het was een retweet, het is de mening van iemand, en ik breng die gewoon naar buiten, mensen kunnen voor zichzelf beslissen… ’ Waarop de journalist hem onderbrak: ‘Maar u bent de president!? U bent niet iemands gekke nonkel die zomaar eender wat kan delen… ’

Op vraag wat hij ging doen om politiemensen beter op te leiden om in dialoog te gaan met de gemeenschap waarin ze dienen, en om overmatig politiegeweld tegen zwarte en latino Amerikanen tegen te gaan, antwoordde hij simpelweg: ‘Geen enkele president in de geschiedenis heeft meer gedaan voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap dan ik, met de uitzondering van Abraham Lincoln.’ Lincoln staat bekend als de president die het einde van de slavernij bewerkstelligde.

Misdaadwet

Biden werd door iemand uit het publiek aangepakt over misdaadwetgeving die hij in de jaren 90 mee had gesteund. Die droeg bij aan de massale opsluiting van voornamelijk mannen uit minderheidsgroepen, en is een van de redenen dat de VS de grootste gevangenispopulatie ter wereld heeft. Moderator Stephanopoulos vroeg door of die wet een fout was.

‘Ja, het was een fout’, antwoordde Biden. ‘Maar de fout kwam in termen van wat de staten lokaal deden.’ Biden verdedigde vervolgens delen van de wetgeving, zoals drugsrechtbanken.

Fracking

Toen het over milieu en klimaat ging bevestigde Biden dat hij ‘fracking’ niet zou verbieden, iets waar hij nochtans op zinspeelde tijdens de Democratische voorverkiezingen. Dat is een zeer vervuilende manier om schaliegas diep uit de grond te halen. Toevallig is die verwoestende industrie wel belangrijk voor de economie van staten zoals Pennsylvania, waar Biden moet winnen wil hij een kans maken op het presidentschap.

‘We moeten stoppen met olie belastingvoordelen te geven en te subsidiëren’

Presidentskandidaat Joe Biden, gevraagd hoe hij zijn belofte van fossiele brandstoffen uit te faseren kan beëindigen zonder fracking te verbieden.

De moderator merkt terecht op dat Biden zijn belofte van fossiele brandstoffen uit te faseren niet kan waarmaken zonder fracking te verbieden. Daarop antwoordde Biden nogal ontwijkend dat ‘we olie niet langer subsidies moeten geven. Als we daarmee stoppen besparen we miljarden.’

Een blik op zijn campagnewebsite schept duidelijkheid. Biden stelt voor om geen nieuwe vergunningen meer uit delen voor fracking op federale gronden, maar niet om de techniek te verbieden. Dat is nog steeds niet te verzoenen met zijn belofte om fossiele brandstoffen uit te faseren.

Volgende keer een debat?

Er staat nog een debat op het programma voor de verkiezingen: 22 oktober in Nashville in de zuiderse staat Tennessee.

De moderator vroeg aan Biden of hij verwacht dat het debat zal plaatsvinden, en of hij zal eisen dat Trump negatief test op de dag van het debat. Tijdens zijn Town Hall leek Trump te insinueren dat hij tijdens het eerste debat al besmet was, omdat hij ‘zeer snel erna’ positief zou getest hebben.

‘Het is gewoon elementair fatsoen om te bepalen dat je niet besmettelijk bent’, zei Biden. ‘Ik verwacht daar te zijn.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20