De handelsoorlog: Trump en Xi Jinping spelen hoog spel… behalve voor deze producten

De Verenigde Staten en China hebben lijsten vrijgegeven waarop producten zijn vermeld die voortaan aan invoerheffingen worden onderworpen. Maar een aantal producten zijn om strategische redenen vrijgesteld.

Plannen om een reeks zeldzame aardmetalen op te nemen in de lijst van Chinese producten die door de Amerikaanse  regering aan invoerheffingen worden onderworpen zijn voorlopig uitgesteld. Zeldzame aardmetalen worden in kleine hoeveelheden gebruikt, maar zijn van essentieel belang in de productie van tal van elektronische producten, waaronder computers en computerschermen, DVD-spelers, krachtige batterijen, hybride auto’s, semi-conductoren, gsm’s, windturbines en elektromotoren. Vanwege het toenemende belang van milieutechnologieën verwachten landen als Japan, de VS, maar ook Duitsland, een steeds groeiende vraag naar zeldzame aardmetalen.

Zeldzame aardmetalen ontbreken op de lijst

In juli waren deze zeldzame metalen door de Amerikanen wel op een preliminaire lijst geplaatst met goederen die in aanmerking kwamen voor invoerheffingen, maar op de definitieve lijst ontbreken ze dus. De invoer van deze grondstoffen blijft volgens Washington ‘cruciaal voor de Amerikaanse staatsveiligheid’.

Dat ze de eerste lijst wel haalden was op zich al opmerkelijk te noemen, want op dit gebied houdt China de VS volledig in zijn greep. China is een van de globale hofleveranciers van deze aardmetalen, die nochtans minder zeldzaam zijn dan hun naam doet vermoeden. Wel zijn ze moeilijk en kostbaar te winnen

Chinese dominantie is totaal 

In 2017 produceerde China meer dan 80% van alle zeldzame aardmetalen. Het land bezit ook 37% van ‘s werelds voorraden en was leverancier van 78% van alle door de VS ingevoerde zeldzame aardmetalen.

De dominantie van China op dit vlak is zo groot dat de VS en andere landen in het beginvan dit decennium bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een zaak aanspanden om China te verplichten meer van deze metalen te exporteren, nadat een globaal tekort was opgemeten. De WTO – een organisatie die door president Trump nochtans wordt geminacht – gaf Amerika uiteindelijk gelijk, maar de prijzen daalden, nadat steeds meer alternatieven op de markt kwamen. Toch bleef de dominantie van China op de markt voor zeldzame aardmetalen onverminderd groot.

Amerikaanse ruwe olie

Verder zijn het niet enkel de Amerikanen die strategisch belangrijke producten van invoerheffingen vrijstellen. Beijing liet bij nader inzicht de plannen om de invoer van Amerikaanse ruwe olie van een importtaks te voorzien vallen. Nu China geen olie meer kan importeren vanuit Iran, worden de VS een steeds belangrijker olieleverancier voor de Aziatische natie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20