Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

De economie crashte in sneltempo, maar Brussel en Washington reageerden even snel

Logo Business AM
Coronacrisis

31/03/2020 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Isopix

Het aantal tijdelijk werklozen is de voorbije weken zowat overal ter wereld geëxplodeerd. Ook bij ons. Maar het het arsenaal aan steunmaatregelen in respons op de coronacrisis, dat door de verschillende regeringen al is aangekondigd is opmerkelijk. Zowel in de eurozone als in de Verenigde Staten. Overheden treden veel sneller en doortastender op dan dat bij de financiële crisis van 2008 het geval was.

In 2008 had de eurozone de recessie die volgde op de financiële crisis enkel verergerd. Dat gebeurde door krankzinnige budgettaire bezuinigingsdoelstellingen te handhaven. Vandaag is dat niet het geval.

Wat deden de grote Europese economieën?

De Franse zakenkrant Les Echos publiceerde een overzicht van de Europese noodmaatregelen.

  • Duitsland: 123 miljard euro + 822 miljard euro in garanties voor bedrijfskredieten
  • Frankrijk: 45 miljard euro + tot 300 miljard euro in garanties voor bedrijfskredieten
  • Italië: 25 tot 50 miljard euro
  • Spanje: 17 miljard euro

Volgens de eurogroep van ministers van Financiën bedraagt de totale inspanning van de 19 landen van de eurozone voorlopig 2% van het bbp.

Dat zal uiteindelijk een gat slaan in de begrotingen. Die wordt door de Zwitserse zakenbank UBS op 6,1% geschat voor de eurozone. Dat is twee keer zoveel als het door het Stabiliteitspact toegestane maximum. 

Fatale gevolgen voor de Unie?

Binnen de eurozone blijft er wel onenigheid over de uitgifte van gemutualiseerd staatspapier, de zogenaamde eurobonds. Die hebben nu de naam ‘coronabonds’ gekregen. 14 van de 19 landen van de eurozone lijken voor zo’n mechanisme te vinden. Maar de tegenstand uit vooral Berlijn en Amsterdam blijft sterk. In die mate dat voormalig EC-voorzitter Jacques Delors vreest voor ‘een gebrek aan solidariteit dat fatale gevolgen dreigt te hebben voor de Unie’.

De Verenigde Staten, waar 2.000 miljard euro aan noodhulp is beloofd, zijn op weg naar een begrotingstekort van 9,5%. Dat lijkt veel, maar beide continenten vergelijken heeft weinig zin. Omdat Europa een sterk sociaal vangnet in plaats heeft, terwijl de VS er zo goed als geen heeft.

11 weken in plaats van 80

Nog opmerkelijker is de snelheid waarmee de maatregelen in Europa en de VS werden aangekondigd. Dat duurde in de eurozone exact minder dan 3 weken nadat Italië als eerste in lockdown ging. In de VS verliepen exact 11 weken tussen het begin van de epidemie in China en de aankondiging van het noodprogramma van 2.000 miljard dollar. In 2008 waren er 80 weken verlopen tussen de start van de subprimecrisis en een akkoord over – een toen veel bescheidener – herstelplan, zoals uit onderstaande grafiek van de Wall Street Journal blijkt.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks