De Duitse ‘preventieparadox’: succes in strijd tegen eerste coronagolf is oorzaak van forse tweede golf

Dat Duitsland de eerste golf van de coronapandemie zo goed heeft doorstaan, heeft paradoxaal genoeg geleid tot een veel forsere tweede golf. Dat is alvast de analyse van het hoofd van het Duitse gezondheidsagentschap. Door dat initiële succes onderschatten of ontkennen veel Duitsers nu de ernst van Covid-19.

‘In andere landen zoals België en Frankrijk zie je dat de cijfers dalen omdat mensen hun gedrag aanpassen en zich aan de regels houden’, zegt Lothar Wieler. Die leidt het Robert Koch Instituut (RKI) dat ook de coronastatistieken in Duitsland bijhoudt.

En die statistieken ogen niet echt rooskleurig. Terwijl in ons land de coronacijfers duidelijk in dalende lijn zitten, heeft Duitsland het veel moeilijker om de besmettingen onder controle te krijgen. De sterkste stijging is intussen afgetopt, maar nu is er eerder sprake van een stagnatie op zeer hoog niveau. Woensdag noteerde het land nog het hoogste aantal coronadoden op een dag tijd sinds de uitbraak van de pandemie.

Intussen telt Duitsland in totaal 17.062 coronadoden. Het aantal bevestigde besmettingen rondde een tijdje terug al de kaap van 1 miljoen. Wieler laat geen twijfel bestaan over de oorzaak van die trieste cijfers: de gemiddelde Duitser neemt corona niet ernstig genoeg en houdt zich niet of onvoldoende aan de regels op vlak van social distancing en quarantaine.

‘Ik ben er zeker van dat wanneer mensen steeds vaker besmettingen in hun omgeving zien, en ze zien dat het een ernstige ziekte is die ze liever niet willen krijgen, langetermijngevolgen inbegrepen, dat de naleving van de maatregelen zal verbeteren,’ aldus nog Wieler.

Die maatregelen werden overigens woensdag nog eens verlengd door bondskanselier Angela Merkel. In Duitsland blijft de horeca nu al tot 10 januari gesloten. Tot die tijd mogen mensen ook maximaal met 5 bijeenkomen, en die mogen maximaal uit 2 huishoudens komen.

Meer