De-dollarisatie van Bangladesh: Russische lening in Chinese yuan terugbetaald

In 2016 startte Bangladesh met de bouw van een gloednieuwe kerncentrale. 90 procent van het project werd gefinancierd door een lening van de Russische overheid. De overheid van Bangladesh wil nu een eerste schijf terugbetalen in Chinese yuan. De oorspronkelijke transactie, in Amerikaanse dollar, kon niet doorgaan.

Waarom is dit belangrijk?

Al langer gaan stemmen op dat de wereldeconomie teveel geënt is op de Amerikaanse dollar. Vooral in Aziatische landen, maar ook in Afrika, wordt nagedacht over de de-dollarisatie. Zo wordt vooral naar de Chinese yuan en Indiase roepie, maar ook de Russische roebel gekeken als vervangmunt.

In het nieuws: Rusland krijgt voor 318 miljoen dollar aan afbetalingen van Bangladesh. Al wordt dat niet in dollar betaald.

  • Na een vergadering van het economisch panel van Bangladesh’ ministerie van Financiën, werd besloten om het vereiste bedrag terug te gaan betalen in Chinese yuan. Dat bevestigde Kumar Karmaker, het hoofd van de dienst Europese relaties op het ministerie, aan The Washington Post. Voorlopig werd het bedrag nog niet betaald. De exacte details moeten nog verder worden ingevuld.
  • Met de betaling komt een einde aan het dispuut tussen beide landen. Toen beslist werd de kerncentrale te bouwen, beloofde Rusland een lening voor 90 procent van de kosten. Het gaat om een totaalplaatje van 12,65 miljard dollar. De kerncentrale van Rooppur wordt voornamelijk gebouwd door Russische bedrijven. Zo zal Atomenergomash al het materiaal voorzien voor de reactoren en machinekamers. Atomenergomash is de technische afdeling van Rosatom, het Russische kernenergieagentschap in handen van de overheid.
  • De betaling van de eerste schijf lukte niet het afgelopen jaar. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne werd Rusland uit het SWIFT-systeem geweerd. De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications is de organisatie die toeziet op het versturen van financiële transacties.

De-dollarisatie van olie

De oplossing: De Chinese munt moet soelaas bieden, via een alternatief betalingssysteem.

  • Bangladesh zal gebruik maken van het Cross-border Interbank Payment System (CIPS). Dat werd in 2015 ontwikkeld door de Chinese overheid, als eigen alternatief voor SWIFT. Hiermee moet meteen de internationale macht van de dollar als reservevaluta worden beconcureerd.
  • Verschillende andere landen uitten hun twijfels over de dollar als reservemunt, en pleitten al langer voor een diversificatie in reservemunten. Zo wil Brazilië voor zijn handel met China rechtstreeks met de yuan werken. Vanuit Beijing wordt ook gelobbyd in het Midden-Oosten, om olie-aankopen in yuan te kunnen betalen. De grondstof wordt bijna uitsluitend in dollar verhandeld nu.
  • Voor Bangladesh geldt bovenstaande situatie niet echt. Het zocht gewoon de manier om geld te kunnen transfereren naar Rusland, zodat de relaties tussen beide landen niet zouden verslechteren. Het gebrek aan een betaalmechanisme zou de voornaamste reden zijn voor de afnemende handel tussen beide landen. Daar werd nu dus een oplossing voor gevonden. (as)
Meer