De cryosfeer van de aarde krimpt elk jaar met gebied dat bijna drie keer groter is dan België

Die wereldwijde cryosfeer is als gevolg van klimaatverandering elk jaar gemiddeld met ongeveer 87.000 vierkante kilometer gekrompen, een gebied ongeveer zo groot als drie keer België, tussen 1979 en 2016, volgens een nieuwe studie. Het onderzoek is het eerste dat een globale schatting maakt van het oppervlak van de aarde bedekt met zee-ijs, sneeuwbedekking en bevroren grond.

De cryosfeer zijn de gebieden waar water voorkomt in de vorm van sneeuw, permafrost, pakijs of gletsjers. Twee miljard jaar geleden, door afkoeling van de aarde, werd voor het eerst de cryosfeer gevormd. Seizoen- en klimaatveranderingen leiden tot fluctuaties in de cryosfeer. Grote veranderingen in de cryosfeer leiden tot zeespiegelstijgingen wat weer invloed heeft op het klimaat en de biosfeer.

De omvang van het land bedekt met bevroren water is net zo belangrijk als de massa, omdat het helderwitte oppervlak zonlicht zo effectief weerkaatst en de planeet koelt. Veranderingen in de grootte of locatie van ijs en sneeuw kunnen de luchttemperatuur veranderen, het zeeniveau veranderen en zelfs de oceaanstromingen wereldwijd beïnvloeden.

Zuidpool compenseert een beetje maar niet genoeg

De krimp vond voornamelijk plaats op het noordelijk halfrond, met een verlies van ongeveer 102.000 vierkante kilometer. Die verliezen worden enigszins gecompenseerd door groei op het zuidelijk halfrond, waar de cryosfeer jaarlijks met ongeveer 14.000 vierkante kilometer uitbreidde. Die groei vond vooral plaats in het zee-ijs in de Rosszee rond Antarctica, waarschijnlijk als gevolg van wind- en oceaanstromingen en de toevoeging van koud smeltwater van Antarctische ijskappen.

De schattingen toonden aan dat niet alleen de wereldwijde cryosfeer aan het krimpen was, maar dat veel regio’s ook voor kortere tijd bevroren bleven. De gemiddelde eerste bevriezingsdag valt nu ongeveer 3,6 dagen later dan in 1979, en het ijs ontdooit ongeveer 5,7 dagen eerder.

De cryosfeer bevat bijna driekwart van het zoete water op aarde, en in sommige bergachtige gebieden bedreigen slinkende gletsjers de drinkwatervoorziening. De nieuwe studie is gepubliceerd in Earth’s Future.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20