De Croo: ‘Time-out van een week. Met deze cijfers kan je niet versoepelen’

Volgens premier Alexander De Croo is de onzekerheid rond de varianten van het coronavirus te groot om vandaag tot versoepelingen van de coronamaatregelen over te gaan.

Dat heeft hij aangekondigd na het Overlegcomité. ‘Als het stormt, kan je niet opstijgen. Er is te veel onzekerheid rond het coronavirus en de varianten. Vandaar dat we tot een time-out van een week beslist hebben. Ik had het ook liever anders gezien.’

Terwijl er een week geleden nog veel hoop was op versoepelingen van de coronamaatregelen, nam dat enthousiasme de voorbije dagen steeds meer af. De coronacijfers gaan namelijk opnieuw de foute kant op. Vooral recent zou het aantal ziekenhuisopnames weer snel aan het stijgen zijn. Gisteren zijn er 200 nieuwe coronapatiënten opgenomen.

‘Die cijfers dwingen ons om bijzonder voorzichtig te zijn, vooral omdat we weten dat er varianten zijn die meer besmettelijk zijn’, zei De Croo. De regering neemt een week de tijd om te kijken hoe de cijfers evolueren.

‘Lente van de vrijheid’

De premier deed daarna nogmaals een oproep aan iedereen om de regels te blijven volgen. ‘De lente van de vrijheid is niet veraf, maar dit is een delicaat moment. Dus alsjeblief: weer extra voorzichtig.’

Officieel blijven alle bestaande coronamaatregelen dus van kracht tot 1 april. De enige versoepeling die er wel komt, is de heropening van niet-medische contactberoepen – zoals schoonheidsspecialisten en tattooshops -, iets wat eerder al was aangekondigd.

Vlaams minister-president Jan Jambon hint om mogelijke lichte versoepelingen volgende week.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20