De beste zakelijke ideeën voor studenten

Studenten staan bij het grote publiek vaak bekend als feestvierde jongeren die een luizenleven leiden, zo nu en dan wat aan hun studie doen en zich nergens zorgen over hoeven maken. Niet is echter minder waar want veel studenten hebben het niet alleen behoorlijk zwaar met het behalen van toetsen en examens, maar ook om elke maand weer rond te komen van het schamele budget dat de meeste van hen ter beschikking hebben.

Studeren kost veel geld

Een studie met goed gevolg afronden zal dan ook zeker gepaard gaan met de nodige kosten, waaronder collegegelden, studiereizen, kosten voor studieboeken, studiematerialen, levensonderhoud en de huur van een studentenkot. Het zal je dan ook niet verbazen dat een groot aantal studenten op zoek zal gaan naar manieren om hun inkomsten wat uit te breiden. Om hen, en waarschijnlijk ook jou, hierbij te helpen, hebben we hieronder een aantal zakelijke ideeën verzameld waarmee je wat extra geld in het laatje kunt brengen.

De beste studentenbaan is je eigen bedrijf

Als je op zoek bent naar een studenten- of bijbaan, dan zou je wellicht zelf een bedrijfje kunnen starten, in plaats van te gaan werken voor iemand anders. Niet alleen zul je, door zelf een bedrijfje te beginnen, de belangrijkste doelstelling kunnen realiseren, namelijk het verdienen van geld in je vrije tijd, maar ook zul je je eigen baas zijn en vol tevredenheid iets creëren dat van jezelf is. Een ander groot voordeel van het starten van een eigen bedrijf is dat je geen tijd hoeft te verspillen met het zoeken naar bijbaantje, deze heb je immers zelf al in het leven geroepen.

Behalve geld verdienen om je opleiding mee te kunnen bekostigen, zul je op deze manier meer ervaring opdoen in het bedrijfsleven en dat ziet er ongetwijfeld geweldig uit op je CV, in het bijzonder als je van plan bent om een carrière op te bouwen in het bedrijfsleven. Je bent immers veel interessanter voor potentiële werkgever als je kunt zeggen dat je een succesvol hoveniersbedrijf hebt gerund tijdens de zomermaanden, in plaats van te antwoorden dat je hamburgers hebt gebakken voor een grote fastfoodketen. 

Op het ogenblik dat je kiest voor een klein eigen bedrijf dat je gaat runnen in je vrije tijd, in plaats van voor een baas aan de slag te gaan, dan kun je dit op twee manieren aanpakken. 

 • Je kunt van plan opstellen om een seizoensgebonden bedrijf te beginnen dat je kunt aan het begin van de zomer kunt openen en weer kunt sluiten als je weer teruggaat naar school,
 • Je kunt een eigen bedrijf beginnen dat je (op kleinere schaal) ook de rest van het jaar voort kunt zetten. 

Van beide opties hebben we hieronder een aantal voorbeelden verzameld. De kans is dan ook groot dat je voldoende inspiratie zult vinden om zelf aan de slag te gaan en je inkomsten te vergoten. Het beginnen van een eigen bedrijf is dus zeker één van de mogelijkheden die je kunt o0nderzoeken als je een bijbaan nodig hebt. Met een beetje geluk zal jouw eigen bedrijfje al volop draaien op het moment dat een heleboel anderen nog naarstig op zoek zijn naar een bijbaantje.

De volgende stap: maak gebruik van geboden kansen en mogelijkheden

 • Tuinonderhoud/- aanleg: is een geweldige bijbaan voor studenten want het is seizoensgebonden en gedurende heel het zomerseizoen is de vraag erg groot en bijna vrijwel iedereen kan deze werkzaamheden doen. Een ander groot voordeel van een dergelijk klein bedrijfje is dat het gemakkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld tuinaanleg en/of bosonderhoud, mits je daar voldoende kennis en vaardigheden voor hebt. Er zijn een groot aantal variaties te bedenken op dit soort diensten, waarvan sommige geen speciale vaardigheden of opleiding vereisen. Zo kun je bijvoorbeeld elk voorjaar in een bepaalde regio met een gehuurde cultivator gazons gaan beluchten en gazons gaan maaien, maar even goed met behulp van een klein (eveneens gehuurde) vrachtwagen tuinmolm bezorgen. Je klanten krijgen op die manier niet alleen tuinmolm geleverd, maar laten deze ook direct over hun gazons en tuin verspreiden.
 • Rondleidingen met gids: indien je in een gebied woont met interessante historische-, culturele en/of landschappelijke bezienswaardigheden, dan kun je je eigen bedrijf starten en begeleide rondleidingen aanbieden aan dagjesmensen en toeristen. Hiervoor hoef je niet eens in een plaats te wonen met spectaculaire uitzichten of historische hoogstandjes want ecotours en begeleide wandelingen worden immers steeds populairder. Het gidsen van mensen door de plaatselijke planten- en dierenwereld heeft namelijk een enorme toegevoegde waarde vanwege het feit dat je heerlijk buiten aan het werk bent en kunt genieten van de schoonheid die alle seizoenen te bieden hebben.

Dit soort bedrijven is in het bijzonder geschikt voor mensen met een goede talenkennis die in toeristische gebieden wonen of verblijven. Meertalige gidsen zijn erg in trek in plaatsen waar veel anderstaligen een bezoek aan brengen. Het hebben van de nodige kennis van de lokale geschiedenis, geografie en (voor ecotours) wat planten- en dierenkennis zijn dan uiteraard een pre.

 • Op een huis of huisdier passen: Veel mensen gaan op vakantie tijdens de zomermaanden en hebben dus vaak iemand nodig om op hun huis en/of huisdieren te passen als ze weg zijn. Het maken van één of meerdere rondes om kranten en post uit brievenbussen te halen, de woning verder even te checken en eventueel voor achtergebleven huisdieren te zorgen, zou dan ook een geweldige bijbaan zijn waarvan je zelfs een eigen bedrijfje zou kunnen maken. Bovendien zou je op deze manier zelfs gratis woonruimte voor je kunnen regelen gedurende de vakantieperiode.

Er zijn ook andere, aan huisdier verwante, zaken die je zou kunnen beginnen op het moment dat je voldoende expertise hebt, bijvoorbeeld als je een opleiding volgt die iets te maken heeft met dieren, zoals dierenverzorging of als veterinaire assistent, dan is dit absoluut een ideale bijbaan. Een eigen bedrijfje beginnen binnen deze sector sluit immers perfect aan op de studie die je volgt. Natuurlijk moet je er altijd wel rekening mee houden dat je voor dit soort eigen bedrijfjes gebonden bent aan strikte regel en dat je een goede verzekering afgesloten dient te hebben.

 

 • Computerondersteuning aan huis: Wanneer je technologisch goed onderlegd bent, dan heb je de expertise waar veel mensen nog steeds niet over beschikken. Je kunt dan ook prima je eigen bedrijfje beginnen en huisbezoeken afleggen om computerproblemen op te lossen en/of mensen te laten zien hoe ze dat een volgend keer zelf kunnen doen. Ook kun je aanbieden om tegen betaling uitleg te geven over de mogelijkheden die een computer, tablet en/of smartphone allemaal in zich hebben. Dit is een klein bedrijf dat overigens niet alleen uistekend werkt in de zomermaanden, maar eigenlijk heel het jaar door. Bovendien is het vaak parttime te runnen zodat je ook voldoende tijd kunt blijven besteden aan je studie. De afspraken met klanten kun je immers goed inpassen tussen je andere verplichtingen.
 • Opruimservice: Er zijn veel mensen die een heleboel rommel hebben, maar waar ze graag van af zouden komen. Hierbij kan het gaan om onder andere oude meubels, puin afkomstig van bouwprojecten en elektronische afval dat gerecycled dient te worden. Naar het verwijderen van afval is eigenlijk altijd wel een bepaalde vraag aanwezig, in het bijzonder als het goed wordt gesorteerd en af zal worden gevoerd op de meest milieuvriendelijke manier. Bovendien zijn de lente en de zomer seizoenen waarin de vraag het grootst is omdat veel mensen dan van oudsher aan hun voorjaarsschoonmaak beginnen. Als je de beschikking hebt tot een (kleine) vrachtwagen en je tevens over een sterke rug beschikt, dan kan dit een uitstekende manier zijn om geld te verdienen als zelfstandig ondernemer.
 • Instructeur: Wanneer je over een bepaalde vaardigheid, en eventueel de nodige certificaten, beschikt dan kun je wellicht les gaan geven aan geïnteresseerden. Je kunt dan zelfs een zeer bevredigend en winstgevende kleine onderneming opstarten, bijvoorbeeld door muzieklessen te geven, maar uiteraard zijn er nog tal van andere mogelijkheden die je zou kunnen benutten. Denk maar eens aan het geven van lessen in yoga, aerobics, mountainbiken en paardrijden. Verder is er veel vraag naar (bij)lessen in de traditionele schoolvakken zoals vreemde talen, wiskunde en Nederlands waardoor je ook hier aardig wat geld mee kunt verdienen als zelfstandig ondernemer.
 • Schoonmaakwerkzaamheden bij particulieren: Ramen wassen, de dakgoot schoonmaken en het terras reinigen zijn allemaal taken die je als schoonmaker voor particulieren aan zou kunnen bieden als je je eigen bedrijfje bent begonnen. Je moet het dan niet vervelend vinden om allerlei klusje te klaren waar de meeste mensen een hekel aan hebben om te doen. Je kunt beginnen met deze werkzaamheden tijdens je zomervakantie, maar er eventueel later mee door blijven gaan als dit goed gecombineerd kan worden met je studie. Je zult, zeker als je je werk naar behoren doet, namelijk al snel een aanzienlijk klantenbestand op hebben gebouwd dat regelmatig van je diensten gebruik wil blijven maken.
 • Binnens- en buitenshuis schilderen: Het uitvoeren van schilderwerken is een ideale bijbaan voor in het voorjaar en de zomer als je student bent. Hierbij maakt het weinig verschil of je nu een hek van een nieuwe laklaag moet voorzien, of dat je de buitenkant van een huis voor de eerste keer van een verflaag voorziet, is, er is altijd wel vraag naar een goede schilder. Voor het uitvoeren van schilderklussen hoef je doorgaans geen speciale opleiding te hebben gevolgd en is een beetje oefening vaak al voldoende om aan de slag te kunnen gaan. Wanneer je zaken voorspoedig gaan, kun je zelfs besluiten om je bedrijfje uit te breiden en andere studenten in te huren om je te ondersteunen. Wellicht dat je je op een bepaald ogenblik zelfs alleen nog maar bezig hoeft et houden met de bedrijfsvoering en de marketingactiviteiten van de onderneming.
 • Boekhoudservices: Op het moment dat je een economische studie volgt, dan kun je je diensten aanbieden binnen bedrijfsleven en een eigen bedrijfje starten dat aan je opleiding is gerelateerd, zoals boekhouden. Naar een goede boekhouder is heel het jaar door vraag bij de meest uiteenlopende bedrijven. Dit betekent dus ook dat je heel het jaar door je eigenlijk geen zorgen meer zou hoeven maken over je inkomsten.

Online worden er zelfs online trainingen aangeboden om de nieuwste cloud boekhoudsoftware onder de knie te krijgen en er zelfs een officieel certificaat te behalen waardoor je alle tools binnen handbereik hebt die nodig zijn om je eigen boekhoudbedrijfje te starten. Het is zo dus een stuk eenvoudig om een voorsprong te nemen op een carrière binnen het bedrijfsleven.

*          Sportartikelen verhuur: De zomer is het seizoen waarin veel mensen meer willen gaan bewegen en er is dan ook een grote vraag naar racefietsen, skeelers skateboards en/of andere sportartikelen. Met de juiste locatie en het juiste weer binnen handbereik ben je dat ook in staat om een kleine onderneming op te zetten waarmee je snel aardig wat inkomsten kunt generen. Je hoeft alleen maar te kijken welke sportieve activiteiten er veelvuldig in je regio worden beoefend en waar de vraag erg groot naar is (bijvoorbeeld omdat toeristen en dagjesmensen er gebruik van willen maken, maar er niet zelf mee willen sjouwen). Deze artikelen kun je (tweedehands) aanschaffen en vervolgens in de verhuur doen. 

Nu is het jouw beurt!

De tijd die je besteedt aan allerlei gestuntel met je CV en de jacht naar een (bij)baan kan ook worden benut door al geld te gaan verdienen. Bovendien heeft het nog een aantal andere voordelen om eigen baas te zijn en heb je dus eigenlijk geen excuus meer om niet de mogelijkheden te bekijken die er voor je openstaan. Natuurlijk zul je voor het opstarten van een eigen bedrijfje soms wel wat startkapitaal moeten hebben (of weten te verzamelen), maar wanneer je daar op tijd mee begint, hoeft dat geen enkel probleem te zijn en kan het zelfs als een extra uitdaging worden gezien. We wensen je dan ook heel veel succes met je eigen bedrijfje!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20