De beste wijnen ter wereld, voor jou geselecteerd

Wijnexpert Mick Van Loon en sommelier Sieghild Lacoere proeven én beoordelen de beste wijnen die onze planeet te bieden heeft.


Zorah Karasì

Jaargang: 2014 • Appellatie: Yeghegnadzor • Land: Armenië • Druivenblend: Areni Noir

Proefcommentaar: Areni Noir-druiven worden geteeld op 1.400 meter hoogte en gefermenteerd in beton en gerijpt in traditionele Armeense karas (amforen). De wijn overtreft de verwachtingen die dat schept gemakkelijk: haarscherpe aalbes en bramen dansen op hints van natte aarde, gedroogde kruiden en sojasaus. Het is allemaal erg verfijnd. De smaak is zacht maar met focus en volle, fijnkorrelige tannines.

Zorah Wines is in 2003 opgericht door Zorik Gharibian, een Armeen die opgroeide in Italië. Het was vanaf het begin het doel om de Armeense wijn in het internationale topsegment op de kaart te zetten. Daarvoor werd de vermaarde Italiaanse wijnmaker Alberto Antonini aangetrokken, die eerder wijn maakt voor Antinori en Frescobaldi in Italië. Met succes.

Weinig wijnen kunnen ook zo’n verhaal vertellen als deze Zorah Karasì. Gemaakt van druiven uit een wijngaard die tot de oudste ter wereld behoort, aan de voet van de berg Ararat, waar volgens de bijbel althans Noach ooit strandde na de zondvloed. De wijngaard ligt pal naast “Areni 1”, een wijnmakerij van 6.100 jaar oud die onlangs door archeologen is blootgelegd.

Bewaarpotentieel: Voor 2024 drinken
Gastronomisch potentieel: 4/5

Drinken bij: Bijzonder geschikt voor hartige vleesgerechten, zoals lam, eend, wild konijn en gestoofd vlees. Het is ook een uitstekende begeleider van oude kazen.

Kopen bij: Online verkrijgbaar in België en Nederland aan prijzen tussen 28 en 40 euro.

Totaalscore: 19/20


Karas Red

Jaargang: 2018 • Appellatie: Armavir • Land: Armenië • Druivenblend: Syrah, Tannat, Cabernet Franc, Petit Verdot, Khindogni en Montepulciano

Proefcommentaar: Karas wordt het best geserveerd bij het vieren van het leven zeggen ze in Armenië. Dit is voor z’n prijs een opvallend elegante wijn uit de hooglanden van Armenië, aan de voet van de berg Ararat. Een mix van internationale variëteiten en de lokale Khindogni-druif resulteert in mooie neus van kersen, bosbessen en bramen en een vleugje zoete vanille-eik. De smaak is vol, met zwart fruit, koffie, chocolade en espressobonen, eindigend met … gezouten drop. Heeft een goede zuurgraad en zoete tannines. Echt een interessante en plezierige vondst en een absoluut koopje.

Karas Wines bezit in totaal 400 hectare op 1.100 meter boven zeeniveau en met een vulkanische bodem. Dus met veel mineralen in de grond en in dit geval ook nog leisteen, klei en steen. Zeer geschikt om wijnen met veel structuur te maken. Om dat voor elkaar te krijgen is de jonge Argentijnse wijnmaker Gabriel Rogel uit Mendoza aangetrokken. Hij wordt geadviseerd door de bekende wijnconsultant Michel Rolland, die wijnbedrijven in dertien landen adviseert om moderne wijnen te maken.

Opvallend: van juli tot augustus is de temperatuur in de wijngaard 45 tot 48 graden Celsius en valt er amper regen. Om dat te counteren wordt een druppelirrigatiesystemen uit Israël gebruikt.

Bewaarpotentieel: Voor 2025 drinken
Gastronomisch potentieel: 4/5

Drinken bij: Rood vlees en pasta’s. Combineert ook goed met chocolade.

Kopen bij: Online verkrijgbaar in België en Nederland aan prijzen rond 12 euro.

Totaalscore: 17/20


Voskevaz Urzana

Jaargang: 2017 • Appellatie: Aragatsotn • Land: Armenië • Druivenblend: Muscat Vardabuyr

Proefcommentaar: Deze witte wijn heeft een aromatische neus, veel bloesems en wat honingtinten. Een lichte anijstoets voorspelt een frisse kruidigheid. Het oudste wijnhuis van Armenië, Voskevaz Winery, heeft sinds haar oprichting in 1932 een volledige transformatie ondergaan. Sinds kort maken ze weer oranje wijnen in terra cotta amforen, maar deze witte wijn is op stalen vaten gerijpt. Dat komt ook tot uiting in de neus, waarbij je een rechttoe rechtaan wijn verwacht met de nodige frisheid.

Bij de eerste aanzet in de mond is ze goed droog trekkend. Deze druif geeft een intense lange afdronk. Wat een intrigerend verhaal met een bijna overwegend festival van bittere toetsen!

Deze Armeense druif is er eentje met weinig aanknooppunten zoals we die gewoonlijk herkennen bij de klassieke druivenrassen. De geschepte verwachtingen in de neus zijn daardoor totaal niet aan de orde bij het proeven van de wijn. Dit is zeker geen klassieke aperitiefwijn waarvan je graag een volgende glas bestelt op een zonnig terras.

Daar waar je een frisse wijn verwacht overheersen echter bittere toetsen. De afdronk is op zijn minst spectaculair te noemen. Bij het verder degusteren neigt dit naar een wrange nasmaak in de mond. De bittere toetsen blijven te lang én te veel hangen waardoor het evenwicht wat zoek raakt. Volledig uit balans is deze wijn niet en zou de wijnmaker te weinig eer aandoen, er valt iets verrassend te beleven. Maar de vraag is of we dat opnieuw willen beleven?

Om naar te luisteren bij een glas: Bij deze Armeense non-conformistische fles stel ik wat elektronica voor die tegenwringt. Jameszoo formuleert het zelf zo: “Je kan deze manier van muziek maken niet perfectioneren”. Dat lijkt me de beste omschrijving voor deze Voskevaz Urzana en soms is dat ook wel eens wat je nodig hebt om een dag waarop je verrast wil worden.

Bewaarpotentieel: Een tweetal jaar.
Gastronomisch potentieel: 3/5

Alcohol: 12,5%

Kopen bij: Online verkrijgbaar in België en Nederland aan 12 euro

Totaalscore: 15/20


Armas Karmrahyut

Jaargang: 2014 • Appellatie: Aragatsotn • Land: Armenië • Druivenblend: Karmrahyut, Areni Noir

Proefcommentaar: Een aangename eerste frisse neus, met rode besjes. Er valt wat rozenbottel op te merken en zowaar ook wat munt. Vandaar de frisheid en het lijkt alsof de wijn nog heel veel zuren zal hebben in de smaak. Bijna onmogelijk met het aantal jaren op de teller, want de fles is toch al van 2014. Walsen we wat met ons glas dan komen er tertiaire geuren vrij. De ledergeur is zeer intens aanwezig.

Deze rode wijn komt uit dezelfde regio als de geproefde witte wijn. Dat maakt het boeiend om te vergelijken en om thuis een tasting te organiseren als je er een verrassende avond van wil maken. Bij deze rode wijn krijgen we een blend van druiven waarbij de Karmrahyut overheerst. Die is voor meer dan 90 procent aanwezig en daarnaast heb je wat Areni Noir. Over de Areni Noir had Mick het vorige keer al, en werd dit de beste druif van het land genoemd die voor volle intense wijnen zorgt. De Karmrahyut vertaalt zich dan weer als sappig rood.

Al bij de eerste smaakbeleving komen er talrijke tannines naar voor. Een heel strakke droogtrekkende mond waarbij het sappige rood wat verdwenen lijkt. We blijven achter met de gedachte in een oninneembare Armeense burcht beland te zijn. Dit is een mond vullende wijn met rijp rood fruit maar het evenwicht is zoek door de overvloedig aanwezige tannines. Op die avondlijke tasting zullen onze vrienden zeker zeggen: “wijn met een hoek af.”

Om naar te luisteren bij een glas: Laat me hier wat wiskundige metal van de Zweedse groep Meshuggah bij voorstellen. Bij hen vind je veel polymetrische passages, wat wil zeggen dat ze een veelheid aan ritmes tegelijk gebruiken. Als je het vergelijkt met een veelheid aan tannines dan kom je uit bij een strak lederen schema. En zeg nu zelf, een te strakke lederen outfit dat ziet er nooit echt helemaal comfortabel uit.

Bewaarpotentieel: Een vijftal jaar in de kelder
Gastronomisch potentieel: 3/5

Drinken bij: Grill, steak.

Alcohol: 13%

Kopen bij: Online verkrijgbaar in België en Nederland aan 18 euro.

Totaalscore: 14/20


Hampton Water

Jaargang: 2019 • Appellatie: AOP Languedoc • Land: Frankrijk • Druivenblend: 60% Grenache, 15% Cinsault, 15% Mourvèdre en 10% Syrah

Proefcommentaar: Een leuke, pittige samenwerking tussen Jon Bon Jovi, zijn zoon Jesse en Gérard Bertrand deze Hampton Water Rosé. Er is altijd wat gezonde scepsis bij dit soort celebrity wines, maar het vakmanschap van Bertrand blijkt ook hier buiten kijf te staan. Rijp rood fruit ontmoet citroenschil, het fruit is overheersend, aromatisch en verfijnd, met onderliggende tonen die doen denken aan witte frambozen, bessen en aardbeien. Verder kruidige tonen en een vleugje garrigue op de achtergrond. De smaak is licht en levendig, met stevige zuren en pittige citrus- en zure bessenaroma’s die extra pit geven. Medium-bodied, met een frisse, schone afdronk. Een gemakkelijk te drinken rosé met diepgang.

De naam en de fles zijn geïnspireerd op Bon Jovi’s zomervakanties in de Hamptons, New York. En, om eerlijk te zijn, de rockster drinkt dan misschien wel graag rosé, de grootste succesfactor – en de kwaliteitsfactor – ligt bij Bertrand, die stilaan een levende legende geworden is in de Franse wijnwereld. Hij groeide op in de wijngaard van zijn familie, Château de Villemajou in Corbières. Toch was het niet wijn maar rugby dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht bleek. Totdat, helaas, in 1987 een ongeluk het leven van zijn vader kostte. Bertrand aarzelde niet om het management van het familiedomein Domaine de Villemajou over te nemen, maar hij gaf het rugby ook nog niet op, speelde bij RC Narbonne in het zuiden van Frankrijk waarmee hij drie keer het Franse kampioenschap won en eindigde zijn carrière bij het Parijse team Stade Français.

Sinds hij zich fulltime op wijn richtte in 1992 heeft Bertrand onophoudelijk uitgebreid – van 60 naar ondertussenen duizend hectare wijngaarden verspreid over ondertussen 16 landgoederen. Verschillende van zijn wijnen die de afgelopen vijf jaar zijn beoordeeld, behaalden uitstekende scores van 90 punten of hoger.

Bewaarpotentieel: Voor 2022 drinken
Gastronomisch potentieel: 3/5

Drinken bij: Salades, sushi of gegrilde vis aan 11 graden Celsius.

Alcohol: 13%

Kopen bij: Online verkrijgbaar in België en Nederland aan prijzen tussen 16 en 20 euro. Of online bestellen bij Gerard Bertrand.

Totaalscore: 17/20


Les Cousins Marc & Adrià L’Inconscient

Jaargang: 2019 • Appellatie: D.O.Q. Priorat • Land: Spanje • Druivenblend: 30% Garnacha Tinta, 25% Cariñena, 20% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah

Proefcommentaar: Deze wijn wordt geproduceerd door Marc en Adrià Pérez, twee leden van de vooraanstaande wijnmakersfamilie Pérez, eigenaren van Mas Martinet. Oogt levendig in het glas, medium kersenkleurig met een violette rand. De neus is zeer expressief met sappige aroma’s van rode bessen, wat romige en geroosterde tonen, een vleugje aromatische kruiden en subtiele minerale ondertonen. Licht van smaak en zeer drinkbaar. Je proeft rode bessen, er zijn enkele minerale hints en enkele suggesties van natte aarde en kruiden. Rijpe tannines, goed uitgebalanceerde zuren en een geweldige frisheid.

Zeven maanden gerijpt op Frans eik, maar gaat nog wel beteren met wat jaren liggen. Zowel ongecompliceerd als authentiek. Les Cousins ​​L’Inconscient 2019 is een drinkbare en betaalbare Priorat die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Bewaarpotentieel: Kan liggen tot 2027, optimaal over een jaar of twee, nu al op dronk.
Gastronomisch potentieel: 3/5

Drinken bij: Aperitief, volle salades, gegrild rood vlees, paté, Pica Pica.

Alcohol: 14%

Kopen bij: Online verkrijgbaar bij verschillende handelaren vanaf 10,50 euro.

Totaalscore: 16/20


Slates of Bonmont Priorat 2017

Jaargang: 2017 • Appellatie: D.O.Q. Priorat • Land: Spanje • Druivenblend: 15% Cariñena, 26% Garnacha, 27% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 7% Syrah

Proefcommentaar: Nog een naar de normen van de regio democratische geprijsde allrounder die aardig representatief is voor wat Prioratwijn moet zijn. In de markt gezet door de uit Argentinië (Mendoza) komende familie Gimenez, die ook wijngaarden in Rioja bezit. Intens robijnrood kleur met diepe violette tinten in het glas. Warme rijpe aroma’s die doen denken aan rode aalbessen en bramen, vanille, chocolade en jam.

Een hartige wijn met een aantrekkelijke zijdeachtige textuur, goed gestructureerd met rijpe en robuuste tannines die een lange, evenwichtige afdronk geven. Persoonlijk schat ik hem net iets braver in als de Les Cousins die in omzeggens dezelfde prijsklasse zit. Maar: voor wie een introductie in Priorat wil zonder zich blauw te betalen, is dit zeker een aanrader.

Bewaarpotentieel: Tot pakweg 2027.
Gastronomisch potentieel: 3/5

Drinken bij: Rood vlees, herfstoofpotjes, tapaschotel met chorizo & serranoham.

Alcohol: 14%

Kopen bij: Online verkrijgbaar bij verschillende handelaren vanaf 11,50 euro.

Totaalscore: 15/20


Giol Porrera Garnatxa Negra-Carinyena

Jaargang: 2019 • Appellatie: D.O.Q. Priorat • Land: Spanje • Druivenblend: 50% Cariñena, 50% Garnacha

Proefcommentaar: Eerste wijn en oogstjaar voor deze jonge wijnmakerij, Bodegas Giol Porrera, een project van wijnboer Jonàs Macip die een klein familiebedrijf heeft gecreëerd in het hart van de Priorat, het dorp Porrera. Macip verbouwde tot 2018 druiven voor andere producenten, en besloot drie jaar geleden z’n eigen wijnen te gaan maken. 

De eerste vintage kwam in 2020 op de markt, te midden van de moeilijkheden en onzekerheid die de pandemie met zich mee heeft gebracht. Maar het is een schot in de roos, dit mengsel van gelijke delen van de autochtone variëteiten Garnatxa Negra en Carinyena, die zorgvuldig met de hand zijn geselecteerd uit wijngaarden in op extreem steile hellingen en op de typische llicorella-bodems. Gefermenteerd in stalen vaten van verschillende groottes en 12 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Een aantrekkelijke neus van fruit en hout gecontroleerd met kruidige toetsen. Met 15,27% geen lichte jongen, maar de smaak is lang en soepel, met rood fruit (kersen!), drop en eik.

Intens, evenwichtig en met zeer goed geïntegreerde zachte tannines. Zeer soepele en elegante lange afdronk. Een wijn die alle essentie van de Priorat-regio overbrengt en prachtig is gemaakt.

Bewaarpotentieel: Op dronk nu.
Gastronomisch potentieel: 4/5

Drinken bij: Lamsvlees, konijn, wild, eend maar ook cassoulet en uitdagende kazen: blauwe, oude manchego en pittige geitenkaas.

Alcohol: 14%

Kopen bij: Er zijn maar 3.200 flessen van gemaakt, online verkrijgbaar bij de maker zelf. 18 euro.

Totaalscore: 17/20


Trossos del Priorat Lo Mon

Jaargang: 2015 • Appellatie: D.O.Q. Priorat • Land: Spanje • Druivenblend: Garnacha Tinta 50%, Cariñena 25%, Cabernet Sauvignon 15%, Syrah 10%

Proefcommentaar: Bovenaan de steile leistenen hellingen van Gratallops, in het hart van Priorat, ligt wijnmakerij Trossos del Priorat. Je kan er logeren (een absolute aanrader) en de zeven wijnen uitproberen die geproduceerd worden door een team van uitsluitend vrouwelijke oenologen onder leiding van Eva Escudé. 

Deze Lo Mon (“De Wereld”) is een beetje verlegen in de neus in het begin, maar naarmate hij op stoom komt, worden de minerale tonen steeds meer aanwezig, gecombineerd met aroma’s van menthol, zwart en rood fruit, gecombineerd met vleugjes kruiden, mediterrane garrigue en geroosterd brood. Complex en uitnodigend. In de mond is de wijn vlezig en fluwelig, met een rotsvaste structuur, maar ook een frisheid die zijn gewicht gracieus in stand houdt. Goed uitgebalanceerd en hartig, met een eersteklas zuurgraad, krachtige tannines en een lange, minerale afdronk. 

Elegante en brede wijn met een goede balans tussen fruit en hout. Imposant. Decanteren een klein uurtje voor consumptie doet ‘m nog beter tot z’n recht komen. Geprijsd net boven de 20 euro en daarmee een absolute aanrader voor wie wat meer verwacht van z’n rode wijn.r soepele en elegante lange afdronk. Een wijn die alle essentie van de Priorat-regio overbrengt en prachtig is gemaakt.

Bewaarpotentieel: Op dronk nu.
Gastronomisch potentieel: 5/5

Drinken bij: Wild, lamsvlees, eend, rood vlees, stoofschotels, zachte Franse kazen.

Alcohol: 15%

Kopen bij: 22 à 23 euro, verkrijgbaar bij verschillende wijnhandelaren online in België en Nederland of rechtsreeks bestellen bij Trossos del Priorat (gratis verscheping vanaf zes flessen).

Totaalscore: 18,5/20


Lees ook: De beste wijnen, voor jou geselecteerd door wijnexpert Frank Van der Auwera

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20