De Bacchus-druif is het uithangbord van Engelse wijn. Hier zijn 6 flessen om eens te proberen

Als Britse wijn z’n eigen druif moet hebben, dan is Bacchus de koploper. Bacchus ontleent zijn naam misschien aan de Romeinse god van de wijn, maar het is nog steeds een baby in termen van voorouders van wijndruiven. Er wordt aangenomen dat het een combinatie is van een Riesling-Silvaner-kruis met Müller-Thurgau, die voor het eerst opdook in Duitsland in de jaren dertig van de vorige eeuw. Bacchus was tot de jaren 70 niet eens toegestaan ​​in commercieel verkrijgbare wijnen.

Ter vergelijking: Cabernet Sauvignon dateert uit de 17e eeuw en zelfs dat wordt als van middelbare leeftijd beschouwd (het is een kruising tussen de reeds bestaande Cabernet Franc en Sauvignon Blanc).

Bacchus is een relatief vroege rijper in het groeiseizoen. In Duitsland staat ze bekend om zijn hoge suikerpotentieel en lage zuurgraad. En daar wordt de druif zelden als goed genoeg beschouwd voor vooraanstaande wijngaardlocaties voor witte wijn.

Maar in Engeland kan het koelere klimaat de zuurgraad van Bacchus verhogen en is de druif het lands antwoord op Sauvignon Blanc.

In de afgelopen tien jaar hebben Engelse producenten hun krachten gebundeld om het potentieel van de druif te verkennen, door de wijnbouw- en wijnbereidingsparameters aan te passen om een ​​gevarieerde reeks stille en sprankelende Bacchus te creëren: van licht, bloemig en pittig, tot pittige kruisbes en snij- grasstijlen tot rijkelijk tropische versies. Hier zijn er zes om eens te proberen:

1. Chapel Down, Sparkling Bacchus

Bacchus is hard op weg de kenmerkende druivensoort van Engeland te worden, en deze Chapel Down is een gemakkelijke introductie in het Engelse bruisen. Hij heeft misschien niet het cachet of de complexiteit van de Champagne-variëteiten, maar biedt in plaats daarvan kruidige kruisbessengeuren met smaken van gemaaid gras, limoen en sappig steenfruit. Hij voelt zacht aan in plaats van het stekelige karakter van sommige mousserende wijnen, en glijdt maar al te gemakkelijk naar beneden. 15 euro.

2. Simpsons Wine Estate, Roman Road Chardonnay 2020

Roman Road heeft een gepassioneerde neus van vanille en meloen, bestrooid met steenslag en vlierbloesempollen. Boterig in de mond, het mond-smakkende zoutgehalte en hoge zuren geven de rijpe gele vruchten een levendige stuwkracht. Limoenschil en lichte houttonen volgen op een zuivere afdronk. 25 euro.

3. Nutbourne Vineyards, Bacchus 2019

Een expressieve Bacchus met de veelbetekenende neus van doperwtjes en asperges naast vlierbloesem en groene appel. Sappig en mineraal in de mond, met muntachtige kruiden, rode appel en citrus. Een heel mooie introductie voor wijnliefhebbers die de charme van de variëteit ontdekken. Het label met daarop de Albert Bridge in Londen is geschilderd door Bridget Gladwin, de eigenares van het landgoed. 15 euro.

4. Denbies, Sparkling Bacchus

In de neus kamperfoelie, verse peren en groene appel. Nieuw gemaaid gras en citrus in de mond, fris en eenvoudig, lineair en zuiver. Perfect om in de zomer te drinken met gerookte ham en groentesalades. 19 euro.

5. Renegade, Jamie Bacchus

Verzegeld onder een kroonkurk, is deze Engelse Bacchus gemaakt door slechts één fermentatie (20% op de schil), en is slechts één keer doorzeefd en uitgelekt. Een geparfumeerde neus van witte perzik, vlierbloesem, groene appel en frisheid van citrus, met vers gemaaid groen gras, citroen en knapperige appel in de mond. Een vleugje appelschil geeft een scherpe smaak en een extra laagje. De productie van deze sprankelende Bacchus is 2100 flessen per jaar. Wel niet goedkoop aan 28 euro.

6. Litmus Wines, Orange Bacchus 2019

Litmus Orange wordt geproduceerd van 90 procent handgeoogste Bacchus en 10 procent Pinot Noir. Perfect voor wijnavonturiers, deze van John Worontschak, een pionier in de Engelse wijnindustrie. Zeer bleek met een vleugje brons, hij heeft fenolische rijkdom en grip, maar is fris en benaderbaar, met een exotisch mandarijn- en passievrucht-citruskarakter. 18 euro.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20