De andere kant van Biarritz

Biarritz ligt helemaal onderaan de westkust van Frankrijk, in het departement Pyrénées-Atlantiques. Met zijn ruige kustlijn, metershoge golven en lange zandstranden is de Franse kant van Baskenland hét surfwalhalla van Europa. Maar ook voor niet-surfers is Biarritz een tussenstop waard!

Rocher du Basta

Toen de laatste Franse keizerin, Eugénie, in 1854 een enorm vakantieverblijf liet bouwen vlak naast de oceaan in Biarritz, deden veel edelen en rijken haar na. Zo kreeg de stad al snel de bijnaam la reine des plages et la plage des rois. De verfraaide Villa Eugénie domineert trouwens nog altijd de kustlijn van Biarritz en is nu een vijfsterrenhotel. De stad ontplooide zich pas echt als toeristische trekpleister sinds dokters een reisje naar de thermale bronnen in Biarritz voorschreven tegen allerlei kwaaltjes. Het was rond de jaren 50 dat ook surfers en watersporters hun weg naar Biarritz vonden.

Dorp in een stad

Rocher de la Vierge

Biarritz is een kleine stad en telt amper 30.000 inwoners. Om de echte Biarrots te ontmoeten, moet je naar de Port des Pêcheurs. Terwijl de rest van de stad in ijltempo moderniseerde, bleef de tijd in het oude haventje stilstaan. In 1961 werd het gebied uitgeroepen tot commune libre en kreeg het een eigen burgemeester, regels en wetten. Ook vandaag nog heerst er een dorpsgevoel en blijft de haven in handen van de lokale bevolking. Dat komt omdat de typische kleurrijke vissershuisjes, les crampottes, uitsluitend aan Biarrots met een boot in de haven verkocht worden.

De Port des Pêcheurs wordt aan beide kanten beschermd door rotsen en stenen. Ten westen van de haven ligt de Rocher de la Vierge. Je kunt de rots met Mariabeeld bereiken via een wandelbrug over de zee. Nog mooier is de oude stenen wandelbrug die je naar de Rocher du Basta brengt, aan de andere kant van de haven. Vanaf beide rotsen kijk je trouwens recht op de oude vuurtoren van de stad. Deze 47 meter hoge witte toren staat er al sinds 1834 en kun je tot helemaal boven beklimmen.

Les Pyrénées à pied

Vanuit Biarritz is het gemakkelijk om ook de rest van de indrukwekkende regio te ontdekken. Pyrénées- Atlantiques staat bekend voor zijn prachtige natuur vol bergen, kloven en grotten. Van Bidart, de kuststad vlak naast Biarritz, loopt een wandelpad tot in San Sebastian, Spanje. Het eerste deel van deze Sentier du Littoral is 25 kilometer lang en voert je mee langs de Atlantische Oceaan en zijn onstuimige uitzichten, tot aan de Spaanse grens.

Bidart
Meer
Lees meer...
Markten