De anale coronatest uit China komt naar Europa

Vorige week haalde China de internationale pers met de aankondiging dat het land voortaan anale uitstrijkjes gebruikt om corona op te sporen. De techniek zou zeer effectief zijn en wordt naar nabijgelegen landen geëxporteerd.

Spanje heeft alvast beslist ook deze anale test te gebruiken. Momenteel maakt enkel Galicië, een autonome gemeenschap in het noordwesten van het land, er gebruik van voor zeer bijzondere gevallen.

China gebruikt deze testtechniek bij risicopersonen en personen die terugkeren van een reis naar het buitenland. Galicië gebruikt het alleen voor bepaalde patiënten. Dat betreft geïntubeerde patiënten, die in kritieke toestand verkeren en geen nasale PCR-tests kunnen ondergaan, meldt El Correo.

Een wattenstaafje dat ongeveer 10 seconden in het rectum wordt ingebracht, geeft uitsluitsel. In China is zelfs gebleken dat de anale test betrouwbaarder is dan de speekseltest. Men denkt dat het coronavirus langer in het rectum en de ontlasting blijft dan in de luchtwegen.

Anaal testen zou doeltreffender zijn om het probleem van de vals-negatieven aan te pakken, dat zijn testen waarbij besmette mensen negatief testen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20