De Amerikaanse schuld is nu een grotere zorg dan de beslissingen van de Fed

De Amerikaanse Federal Reserve komt deze woensdag bijeen, maar zal waarschijnlijk niet de volledige aandacht van investeerders opeisen. Want we kunnen al raden wat er zal worden gezegd en besloten: een pauze in de stijging van de rentetarieven op korte termijn. Wat veel meer zorgen baart, is de Amerikaanse schuld en de invloed ervan op de rentetarieven op lange termijn. Met de tienjarige rente die bijna 5 procent nadert, wordt de obligatiemarkt aantrekkelijker, ten koste van aandelen.

Waarom is dit belangrijk?

De Verenigde Staten hebben sinds 2001 geen begrotingsoverschot meer gehad. De Amerikaanse schuld is gestegen van 6.000 miljard naar 33.000 miljard dollar in 2023. Tegenwoordig geeft de Amerikaanse overheid meer uit aan het betalen van de rente op de schuld die het heeft dan aan investeringen in het Pentagon.

Fed-dag

In het nieuws: Rentetarieven voor de korte termijn worden overschaduwd door rentetarieven op de lange termijn.

  • Deze woensdag is het de dag van de Fed. De Amerikaanse centrale bank komt bijeen om te beslissen om een pauze in te lassen. Dit is althans de analyse van de overgrote meerderheid van de economen en 98 procent van de handelaren, volgens het FedWatch-instrument. De Amerikaanse rentetarieven zouden tussen 5,25 en 5,50 procent blijven.
    • Er blijven twee vragen: zal de Fed
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer