De 6 andere plekken in de wereld waar ze ondertussen uitstekende Pinot Noirs maken (en 6 toppers die je moet proeven)

De Bourgogne staat bekend als het oorspronkelijke teeltgebied voor Pinot Noir, maar ondertussen wordt de druif in heel de wereld aangeplant, ondanks het feit dat het geen gemakkelijke soort is. Tegenwoordig bestaan ​​​​er meer dan 40 mutaties van Pinot Noir, en ze smaken allemaal anders – en niet altijd op een goede manier. Laten we toch even proberen te veralgemenen naar de zes andere belangrijkste groeiregio’s in de wereld. En voor elk hebben we één absolute aanrader gekozen.

Pinot Noir is als druif veel delicater dan bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon. Met dunne druiven met zwarte schil in strak gewikkelde trossen worstelt Pinot Noir om kostbare zon te verzamelen in de valleien waar de druif het beste groeit. Van alle wijnbouwgebieden ter wereld geeft Pinot Noir de voorkeur aan gebieden met een lange lente en herfst. Deze tussentijdse maanden van lente en herfst brengen ook problemen met zich mee voor Pinot Noir-wijngaarden, zoals rotting of bevriezing, maar de extra inspanning is de moeite waard wanneer de resulterende wijn zo complex en interessant is.

Met smaken variërend van veenbessen tot zwarte kersen, bestrijkt Pinot Noir een breed palet. Een van de belangrijkste factoren die de smaak beïnvloeden, is de rijping op eikenhout. Lange rijping in eikenhout voegt rijkdom, tannine en vanillearoma’s toe, terwijl minder eikenhoutrijping de heldere kersensmaken van Pinot Noir door laat komen. Maar terroir beïnvloedt Pinot Noir misschien meer dan enige andere druif. Dit is wat je kan verwachten van verschillende regio’s die Pinot Noir produceren:

Argentinië

Beter bekend om bijvoorbeeld z’n uitstekende Malbecs, zou Argentijnse Pinot Noir wel eens de volgende grote verrassing kunnen worden. In feite wordt Pinot Noir al verbouwd in drie van de meest extreme en unieke terroirs in Argentinië: in Salta plant Bodega Colomé de druif op 3.111 meter hoogte, terwijl Otronia in Chubut, Patagonië, de meest zuidelijke wijngaard van de wereld heeft. En Trapiche, in Costa y Pampa, ligt op slechts een steenworp afstand van de Atlantische Oceaan. Deze wijnen hebben meestal veel kruiden- en zwarte kersensmaken.

Patagonië, het verre, meest zuidelijke wijngebied van Zuid-Amerika, maakt ondertussen enkele van de mooiste en meest evenwichtige Pinot Noirs van het land. Dit vindt plaats in minuscule wijngaarden die worden bijgestaan ​​door lange groeiseizoenen van relatief warme dagen en koele nachten.

Terwijl Piero Incisa van Chacra een uitstekende wijn maakte van zijn oude en biologisch-dynamisch gekweekte Treinta y Dos-wijngaard die in 1932 werd geplant, is zijn “Sin Azufre” (wat “zonder zwavel” betekent), een natuurlijke wijn met fruit afkomstig van een specifiek perceel in de Cincuenta y Cinco-wijngaard (de naam betekent ‘”55″ en verwijst naar de aanplant van wijnstokken in 1955).

Deze wijn is een ongelooflijke deal (je vindt ‘m voor 30 euro) voor degenen die gaan voor een levendige, drinkbare Pinot Noir. Hij is fris, puur, gefocust en boeiend, maar tegelijk ook ingetogen. Aroma’s van vers gesneden champignons met bramen, zwarte kersen en wat rijpe aardbeien. Medium tot volle body met donker fruit en zachte tannines.

Californië

Dit is sowieso een warm gebied voor het telen van Pinot Noir, en Californische Pinot Noirs excelleren daardoor doorgaans in smaken van zwarte kersen en frambozen. De duurdere wijnen van Sonoma hebben de neiging om langer in Frans eikenhout te rijpen, wat een vanillesmaak toevoegt. Sonoma County produceert ondertussen enkele van de beste Pinot Noirs (en Chardonnays) in Californië en de wereld.

Het klimaat en landschap van Sonoma – variërend van de koele en mistige kustlijn tot de warmere, meer continentale gebieden in de richting van het Mayacamas-gebergte, met granieten bodem nabij de kust, ontbonden zandsteen en leem in het midden en vulkanische bodem verder naar het oosten – zorgen voor uitstekende groeiomstandigheden voor Pinot Noir.

Vooral twee appelaties van Sonoma County staan ​​bekend om hun waardevolle pinots: Sonoma Coast en de Russian River Valley. Sonoma Coast is een van de meest unieke en opwindende subregio’s in heel Californië. De sterke, koude wind die van de Stille Oceaan waait, maakt het net zo koel, zo niet koeler dan de Bourgognestreek. De mineraalrijke bodems geven veel drive en energie aan de wijnen. Het koelere, nattere klimaat van Sonoma Coast – het kan twee keer zoveel regen krijgen als andere Californische wijnstreken – resulteert vaak in een hogere zuurgraad in de wijnen, met meer ingetogen fruit en bloemig karakter. Dit vertaalt zich in meer genuanceerde en elegante bottelingen van enkele van de topproducenten.

De Russian River Valley is een meer centraal gelegen gebied in Sonoma County, maar de invloed van de kust is hier nog steeds sterk: de zee zorgt voor een mist die de ochtendtemperaturen koel houdt. Maar met een warmer algemeen klimaat en directe zon die er ’s middags op valt, hebben de Pinot Noirs van de Russian River Valley een voller roodfruitprofiel, met een lagere zuurgraad en een rijker middengehemelte.

De bodems zijn hier leem met wat vulkanisch gesteente, wat de wijnen een minerale lift en energie geeft. Pinot Noir die hier wordt gemaakt, kan aan de gedurfde kant zijn, maar is altijd charmant en precies. De prijzen gaan al snel boven 40 euro en voor de betere Sonoma Coasts zitten ze al snel aan 60 euro. Maar de Pinot Noir van Angeline Winery uit Russian River Valley, te vinden voor ongeveer 20 euro, biedt een geweldig voorbeeld van de mogelijkheden voor mineraliteit en pure uitbundigheid die pinot uit de Russian River Valley kan uitstralen. Hartig-zoete gekruide aroma’s en smaken van rode kersen worden ondersteund door frisse zuren, vanille eiken kruiden van negen maanden rijping op eik (30% nieuwe vaten), soepele tannines en een pittige cranberry in de afdronk. Vlot, vriendelijk en zeer aangenaam.

Duitsland

Duitsland is de op twee na grootste producent van Pinot Noir-wijnen ter wereld. Met 12.000 hectare aan wijngaarden gewijd aan Pinot Noir moet het alleen de VS (26.000 hectare) en Frankrijk (33.000 hectare) voor zich dulden. Het loopt ruim voor op opkomende Pinot Noir-producerende landen zoals Chili en Nieuw-Zeeland.

Een groot deel van de Duitse Pinot Noir-productie wordt in eigen land geconsumeerd, dus er wordt weinig geëxporteerd. Dat is jammer, aangezien Duitsland de meest uiteenlopende grondsoorten biedt van alle Pinot Noir-producerende regio’s, en een reeks inheemse Pinot Noir-klonen die meestal alleen in Duitsland verkrijgbaar zijn.

Volgens onderzoek aan de Humboldt-universiteit in Berlijn heeft Duitsland de afgelopen 40 jaar een gemiddelde stijging van de luchttemperatuur van 1,4°C ervaren. Deze warmere omstandigheden vergemakkelijken de rijping van de Pinot Noir.

De beste Pinot Noirs (ook bekend als Spätburgunder) uit Duitsland komen uit een regio genaamd de Ahr, die warmer is dan andere wijnregio’s in Duitsland. Het eerste dat opvalt aan een Ahr Spätburgunder is de kleur. Waar de meeste New World Pinot neigt naar een lichte tot medium robijnrode kleur, zijn Ahr-wijnen granaat, neigend naar een roestige sinaasappel.

Verwacht aroma’s van zwarte kersen, bosachtige frambozenbramen en rijke, rijpe aardbeien, samen met subtiele, pittige hints van kruidnagel, anijs en kaneel. Er is ook een duidelijke aardsheid onder dit alles, door sommigen beschreven als paddenstoelen of vochtige bladeren.

Jean Stodden is een van de bekendste producenten van de Ahr-vallei en heeft 6,5 hectare wijnstokken – bijna uitsluitend Pinot Noir – die ongeveer 45.000 flessen per jaar produceren. Zijn Recher Herrenberg Frühburgunder Grosses Gewächs is delicaat rokerig, met een vleugje paddenstoelengeur bovenop de aroma’s van rode en licht zwarte bessen en kersen. Stevig, scherp, sappig, gepolijst, rijp fruit en ietwat peperig en kruidig van smaak. Fijne tannines, goede substantie en persistentie, minerale nuances, vrij sappige afdronk met plantaardige tonen. Er hangt wel een prijskaartje van 45 euro aan.

Italië

Italië heeft talloze deugdzame interpretaties gegeven van Pinot Noir, vooral in Alto Adige, een echt vlaggenschip van Pinot Noir in Italië. Ook de moeite waard om te ontdekken is de Pinot Noir van Lombardije, waar die een ideaal leefgebied heeft gevonden tussen de betoverende heuvels gehuld in de mist van de Oltrepò Pavese, of in Toscane, waar het klimaat richting de Apennijnen meer continentaal wordt, zoals in Mugello en Casentino. Ook te overwegen is de vaak slankere Pinot Noir geproduceerd in Veneto in het Breganze-gebied en dicht bij het Gardameer. Er staat zelfs Pinot Noir op de hellingen van de Etna, waar de grote hoogte het mogelijk maakt om te compenseren voor de erg zuidelijke en normaal te warme ligging.

Maar Pinot Noir is toch vooral de prins van Trentino Alto Adige. Er zijn drie hoofdgebieden waar de druif diep geworteld is. In Trentino, over de heuvels ten noorden van Trento, in de buurt van Lavis, zijn er wijnboeren die uitstekende Pinot Noir bottelen: ze zijn sober, met elegante grasessences en zeer gestructureerd. Dan hebben we de kleine dorpjes Egna, Montagna en Mazzon, absoluut de beste Italiaanse Pinot Noir cru, dankzij een unieke bodem gemaakt van slib en zandstenen. En dan is er nog Pinot Noir uit de valleien ten noorden van Bolzano. Er zijn niet veel wijnboeren die bereid zijn om een ​​delicate wijnstok zoals de Pinot Noir te laten groeien in een land dat zo ondoordringbaar is en historisch verbonden is met witte wijnen, maar degenen die het wel riskeren doen geweldig werk: hou deze ingeklemde valleien in de gaten in de Alpen, ze zouden binnen een paar jaar het next big thing kunnen zijn.

We gaan voor de Pinot Nero van Franz Haas (te vinden voor 30 euro). Heeft een boeket met tonen van marashino-kersen en frambozen, marsepein en pruimenjam, kruidnagel en kaneel. In de mond is de wijn fris en levendig dankzij de elegante tannines die hem aromatisch en rond maken en zorgen voor een uitnodigende en smakelijke smaak.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland was misschien ooit het land waar Sauvignon Blanc oppermachtig was, maar Pinot Noir staat nu trots naast de witte vlaggenschipdruif als de toonaangevende rode variëteit van het land. De Nieuw-Zeelandse Pinot Noir heeft in relatief korte tijd zijn plaats op het wereldtoneel veroverd door een toevallige combinatie van factoren.

De eerste stap was het besef van het potentieel van het land om Pinot Noir van wereldklasse te produceren. Wijnmakers en consumenten, die zich ooit uitsluitend op Sauvignon Blanc richtten, realiseerden zich dat er meer te ontdekken viel. Dit trok op zijn beurt een levendige gemeenschap van jonge, risicovolle producenten aan, die graag wilden experimenteren met de verschillende terroirs, klonen en wijnbereidingsbenaderingen. Velen van hen waren gericht op lage interventie- en duurzame praktijken, wat een belangrijke Kiwi-trend consolideerde.

Naarmate de bestaande aanplant van wijngaarden rijpte, begon het resulterende fruit dat ze voortbrachten wijnen te produceren met een grotere complexiteit en een langere levensduur, waardoor wijnmakers meer vertrouwen kregen in de kwaliteit en identiteit van hun Pinot Noirs en hun vermogen om te wedijveren met internationale tegenhangers.

Pinot Noir wordt voornamelijk geteeld in de zuidelijke regio’s van Nieuw-Zeeland – Wairarapa, Marlborough, Nelson, North Canterbury en Central Otago. Deze gebieden profiteren van een koel klimaat, hoge dagelijkse temperatuurschommelingen en intense UV-blootstelling, wat zorgt voor een lang en uitgebalanceerd rijpseizoen.

Central Otago is geprezen als “de nieuwe Bourgogne”, favoriet bij experts, sommeliers en duurzame wijnliefhebbers vanwege de elegantie en expressiviteit van zijn Pinots. De groeiomstandigheden in Central Otago zijn niet anders dan die van Bourgondië en Willamette Valley, Oregon.

De diversiteit aan microklimaten en terroirs in Nieuw-Zeeland resulteert in individuele en expressieve wijnen, maar ze hebben allemaal een rode draad: uitstekende fruitzuiverheid, fijne maar stevige structuur, textuur en een meer kruidige smaak.

Aan uitstekende Nieuw-Zeelandse Pinot Noir, hangt wel een hoger prijskaartje. Er is echter ook uitstekende Nieuw-Zeelandse Pinot Noir te vinden van constante kwaliteit produceert in verschillende prijsklassen. Deze Urlar Pinot Noir uit Gladstone (Wairarapa) zit rond de 30 euro. Wijnmaker Jannine Rickards heeft een aardig cv: van assistent-wijnmaker bij Ata Rangi, met stints in Cloudy Bay, Julicher en een periode in de Adelaide Hills, runt ze nu het schip in Urlar en heeft ook haar eigen merk, Huntress, waarvan de wijnen ook echt de moeite waard om te proberen. De Urlar Pinot Noir heeft verleidelijke, donkere, rokerige kersenaroma’s en een mooie, bijna zoute toon in de afdronk. Het leidt tot een geconcentreerde smaak met een uitstekend gewicht en persistentie. Uitstekend gestructureerd door heldere zuren en delicaat fijne tannines.

Oregon

De algemeen aanvaarde wijsheid is dat Pinot Noir een grillige druif is om te verbouwen. Ondanks de moeilijkheden heeft het zich echter redelijk comfortabel gevestigd in Oregon. Er worden prachtige wijnen geproduceerd in deze hoek van de Pacific Northwest.

Het succes van Oregons Pinot Noir toont aan dat kalksteen en mergel niet noodzakelijk zijn voor het verbouwen van de beste Pinot noir. Deze grondsoorten, gevonden in Bourgondië, bestaan ​​gewoon niet in de Willamette-vallei. Kalksteen is een soort gesteente dat in de loop van miljoenen jaren is gevormd door zeesediment. De oudste bodems in Oregon, zoals Willakenzie, werden op dezelfde manier gevormd, maar ze hebben niet dezelfde calciumrijke aard als hun Bourgondische verwanten, omdat ze zijn afgeleid van aanwas van zandsteen, niet van calciumrijke mariene organismen.

In Oregon wordt het beeld verder bemoeilijkt door vulkanische grondsoorten zoals Jory en Nekia, samengesteld uit basalt van lava die stroomde uit wat nu de Cascade-bergen zijn. Wat het ook niet simpel maakt: Oregon is nog steeds gematigd qua klimaat, maar de temperaturen zijn gestegen, zoals over de hele wereld.

Waar Oregon, net als Nieuw-Zeeland, op vooruit loopt is onder meer de toepassing van biologische en biodynamische methoden. Zo is er de lokale LIVE-certificering (Low Input Viticulture and Enology) voor duurzaamheid.

Sommige wijnmakers zijn er teruggekeerd naar fermentatie in betonnen tanks. En rijping gebeurt zelfs in amforen. Het levert interessante en heerlijke wijn op. Die is over het algemeen fruitig, licht met hints van cranberry en granaatappel tot donkere kers. Hoewel er een behoorlijk scala aan intensiteit is voor Oregon pinot noir, is veel van hoeveel je uitgeeft. De Pinot Noir Sojournier van Walter Scott zit zowat in het hogere middengamma – je vindt hem voor 50 euro met wat geluk.

Walter Scott is de bloeiende nieuwe onderneming die is gelanceerd door Ken Pahlow, een wijnverkoper die wijnboer is geworden, en zijn vrouw Erica Landon. Het paar begon in 2009 met 6.000 flessen, en nu halen ze 10 keer meer uit enkele van de meest prestigieuze locaties in Oregon, waaronder Seven Springs en Freedom Hill. Deze vintage, de Sojournier, heeft een expressieve noot van granaatappel en framboos met hooggestemde bloemige noten en een mineraal randje. Maar ondanks al het fruit behoudt de wijn een immense finesse, elegantie en veel structuur.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20