De 340.000 Rosgvardiya: het instrument van Poetin om zijn eigen volk onder de knoet te houden

Eind jaren tachtig, kondigde de toenmalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov glasnost (openheid) en perestrojka (herstructurering) af als onderdeel van zijn missie om Rusland te moderniseren en open te stellen voor de wereld. Lang hebben de Russen daar niet van kunnen genieten. Het tijdperk van Vladimir Poetin was daarentegen een tijdperk van gestage, zij het geleidelijke, repressie en de volledige uitholling van die vrijheden. Poetins belangrijkste wapen hierin is de Rosgvardiya of Nationale Garde, een korps van 340.000 paramilitairen die sinds 2016 rechtstreeks onder zijn bevel staan.

Waarom is dit belangrijk?

Poetin heeft altijd gezegd dat hij de Russische grootheid wil herstellen. Maar hij lijkt eerder het isolement en de onderdrukking te herstellen die uiteindelijk hebben bijgedragen aan het uiteenvallen en ten val brengen van de Sovjet-Unie.

De Russische journaliste Marina Ovsyannikova riskeerde een zware gevangenisstraf nadat ze een uitzending op het populaire Russische staatstelevisienetwerk Channel One had onderbroken met een bord met de tekst: “GEEN OORLOG. Stop de Oorlog. Geloof geen propaganda. Ze liegen hier tegen je." Staatspersbureau Tass meldde dat ze was gearresteerd wegens "publieke acties gericht op het in diskrediet brengen van het gebruik van de strijdkrachten van de Russische Federatie om de belangen van de Rus

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20