Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Dataverbruik elektrische wagen grootste probleem fabrikanten

Logo Business AM

20/09/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

De ontwikkeling van een energiebron die de elektrische wagen een voldoende actieradius kan garanderen, vormt op dit ogenblik al een groot knelpunt voor een snelle doorbraak van het duurzaam autoverkeer, maar dat probleem zal door autonome mobiliteit in de toekomst nog uitdrukkelijker naar voor komen.

Dat hebben een aantal specialisten ter gelegenheid van de organisatie van de Frankfurt Motor Show – die voor een groot aantal merken aanleiding was om hun realisaties op het gebied van elektrische auto’s te tonen – tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. De problematiek maakt volgens de betrokkenen duidelijk dat elektrische vervoer zeker geen synoniem is van autonome mobiliteit, zoals sommige partijen al laten uitschijnen. “Een zelfrijdende auto zal in de toekomst in een bijzonder uitgebreid arsenaal instrumenten – zoals radar, lidar en camera’s – moeten voorzien om onder meer constant de omgeving te kunnen aftasten,” zegt Elmar Degenhart, chief executive van de Duitse onderdelenleverancier Continental. “Om dat arsenaal operationeel te houden, moet echter een groot pakket energie worden gereserveerd.”

Hybride

Degenhart wijst er daarbij op dat het streamen van een speelfilm op Netflix ongeveer drie gigabytes data per uur consumeert, maar een zelfrijdende auto verzamelt een gegevensvolume dat volgens hem tot vijftien gigabytes per seconde kan oplopen. Dergelijke volumes vereisen volgens de topman van Continental dan ook de ontwikkeling van een andere elektronische architectuur. “Systemen van autonome mobiliteit vergen zoveel energie dat een elektrische wagen met een normale reikwijdte van 400 kilometer door de inschakeling van zelfrijdende technologie nog slechts de helft van die afstand zal kunnen afleggen vooraleer een oplaadbeurt te vereisen,” getuigt ook Scott Gallett, vice-president marketing bij BorgWarner, fabrikant van aandrijfsystemen. “Sommige prototypes van autonome mobiliteit hebben evenveel energie nodig voor hun autonome technologie als voor de voortstuwing. Hybride technologieën, die algemeen als de voorbode van de definitieve overstap naar exclusief elektrische voertuigen worden gezien, zullen dan ook wellicht beduidend langer op de markt blijven dan aanvankelijk was voorzien.” (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton