Door de dalende energieprijzen verwachten de consumenten dat de Amerikaanse inflatie binnen een jaar zal afzwakken tot 5,7 procent

De energieprijzen zijn (momenteel) aan het dalen. Daardoor neemt de verwachting toe dat de inflatie in de Verenigde Staten aan kracht zal verliezen. Uit een bevraging van de Federal Reserve Bank van New York blijkt dat de consumenten verwachten dat de geldontwaarding binnen een jaar zal uitkomen op 5,7 procent.

De Amerikaanse consumenten hebben hun inflatieverwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Uit een rondvraag van de Federal Reserve Bank van New York blijkt dat ze verwachten dat de geldontwaarding binnen een jaar zal uitkomen op 5,7 procent. Bij een vorige bevraging in juli kwam die verwachting uit op 6,2 procent.

Verwacht wordt dat Fed inflatiedoelstelling binnen vijf jaar haalt

Ook op middellange en lange termijn verwachten de consumenten dat de inflatie lager zal zijn dan wat ze eerder voor ogen hadden. Zo gaan ze uit van een inflatie van 2,8 procent binnen drie jaar, tegenover een inflatieverwachting van 3,2 procent in juli.

De inflatieverwachting voor binnen vijf jaar komt uit op 2 procent, tegenover 2,3 procent bij de bevraging in juli. Als dat zou gebeuren, heeft de Federal Reserve haar doelstelling gehaald, zijnde een inflatie van (gemiddeld) 2 procent.

Publicatie inflatierapport

De inflatieverwachtingen nemen af door de dalende energieprijzen. Die waren tot nu toe de grootste aandrijvers van de geldontwaarding. Morgen wordt overigens het Amerikaanse inflatierapport voor augustus gepubliceerd. Economen verwachten dat de geldontwaarding (op jaarbasis) zal zakken van 8,5 procent in juli naar 8,1 procent in augustus. Ook zij verwijzen naar de dalende energieprijzen.

Belangrijke kanttekening: de economen gaan er wel van uit dat de kerninflatie (zonder voedsel- en energieprijzen) nog zal toenemen. Ze schuiven voor augustus een kerninflatie van 6,1 procent naar voren, tegenover 5,9 procent in juli. Dat wijst erop dat de stijgende energieprijzen meer en meer doorsijpelen naar andere producten.

Hoe dan ook lijkt de kans klein dat de Federal Reserve zal afstappen van de (forse) renteverhogingen als morgen blijkt dat de inflatie in augustus lager is dan in juli. Jerome Powell heeft in zijn toespraak tijdens de Jackson Hole-conferentie duidelijk aangegeven dat de Amerikaanse centrale bank het verstrakkende geldbeleid nog even zal aanhouden.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20