Dalende distributietarieven maken elektriciteit goedkoper in 2021, maar niet voor iedereen

De Vlaamse energieregulator VREG verlaagt de distributietarieven voor elektriciteit met 140 miljoen euro. Dat vertaalt zich naar een verlaging van gemiddeld 16 euro per gezin. Toch zal niet ieder gezin die daling voelen.

De VREG heeft de distributietarieven voor volgend jaar bepaald. Concreet dalen die voor elektriciteit met 140 miljoen euro. Gezinnen besparen daardoor volgend jaar 16 euro op hun energiefactuur. Het is het vierde jaar op rij dat de distributietarieven dalen. In vergelijking met 2017 is er sprake van een daling van gemiddeld 110 euro per gezin.

Geen verlaging bij exclusief nachttarief

De energieregulator merkt op dat niet alle gezinnen die verlaging volgend jaar in hun portefeuille zullen voelen. ‘Voor de meeste gezinnen met exclusief nachttarief zet de algemeen dalende trend in de elektriciteitsdistributienettarieven zich niet door in 2021 omwille van de afbouw van de historische korting op het exclusief nachtverbruik. Deze korting wordt wel geleidelijker afgebouwd dan initieel voorzien’, verduidelijkt de VREG.

De energieregulator bouwt die korting geleidelijk af omdat de lagere tarieven geen lagere kosten voor de distributienetbeheerder weerspiegelen. Een klant met een exclusief nachtverbruik van 5.500 kWh/jaar bovenop een dag- en nachtverbruik van 3.500 kWh/jaar betaalt in 2021 gemiddeld 679 euro. Dit is ongeveer evenveel als in 2018.

De Vlaamse regering voorziet vanaf 2021 wel verhoogde tegemoetkomingen voor huishoudens met exclusief nachttarief die investeren in isolatie of een alternatief verwarmingssysteem.

Aardgas duurder en prosumententarief stijgt

De distributietarieven voor aardgas worden volgend jaar opgetrokken. Die stijgen met 32 miljoen euro. Voor een gemiddeld gezin betekent dat een stijging van 2 euro op de energiefactuur. Desalniettemin blijft aardgas 27 euro goedkoper in vergelijking met 2017.

Slecht nieuws is er ook voor mensen die zonnepanelen hebben. Het prosumententarief, de vergoeding die zonnepaneleneigenaars met een terugdraaiende teller betalen voor het niet-gemeten gedeelte van hun gebruik van het distributienet, stijgt met gemiddeld 5 procent.

Een prosument met een standaardinstallatie van 4,2 kW (en zonder netto afname) betaalt daardoor gemiddeld 387 euro in 2021 ten opzichte van 368 euro in 2020.

‘Voor prosumenten met een installatie in dienst genomen in 2021 en prosumenten met een installatie ouder dan 15 jaar, geldt het principe van de terugdraaiende teller niet. Zij betalen geen prosumententarief maar distributienettarieven op basis van hun werkelijke afname van het net’, aldus de VREG.

De energieregulator laat weten dat wie van de terugdraaiende teller geniet ervoor kan kiezen om de distributietarieven te betalen op basis van hun werkelijke energieafname. Die keuze is weliswaar onomkeerbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20