Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 24 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Dagen van Amerikaanse technologische dominantie zijn geteld

Logo Business AM
Economie

26/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

India en China zullen over anderhalf decennium belangrijker centra van technologische innovatie zijn geworden dan de Verenigde Staten. De balans van de economische macht helt immers steeds meer naar nieuwe economieën over. Dat zegt een rapport van het persbureau Bloomberg, gebaseerd op een enquête bij ruim tweeduizend bedrijfsleiders over de hele wereld.

Het onderzoek bracht daarbij ook aan het licht dat bedrijfsleiders uit opkomende landen zich ten opzichte van de toekomst veel optimistischer opstellen dan hun collega’s uit de ontwikkelde economieën.

Opportuniteit

“Bedrijfsleiders uit opkomende markten geven tegenover technologie blijk van een sterkere hoop,” aldus Bloomberg. “Ze zijn overtuigd dat technologische ontwikkelingen op de groei van de economie en het bedrijfsleven een positieve impact zullen hebben.” Vooral respondenten uit Zuid-Afrika, Egypte en Saudi-Arabië verheugden zich in bijzonder optimistische vooruitzichten.

Bloomberg merkt in het algemeen op dat groeimarkten technologie vooral zien als een opportuniteit. Ontwikkelde landen wijzen daarentegen sneller naar technologische bedreigingen. Opvallend echter was de relatief conservatieve opstelling van de Chinese bedrijfsleiders. Zij blijken minder overtuigd dat hun land en India op technologisch gebied de Verenigde Staten zullen inhalen.

Tevens bleek dat meer dan de helft van de respondenten van mening is dat China en India over vijftien jaar de leiding over de automarkt zullen hebben overgenomen. Verder verwacht men dat een eventuele volgende wereldoorlog vooral digitaal zou worden uitgevochten.

Klimaatverandering

Anderzijds gelooft een meerderheid dat de mensheid de bedreiging van artificiële intelligentie voor de arbeidsmarkt zal kunnen afweren. Men geeft wel toe dat technologie een aantal manuele beroepen zal schrappen. Levenslang leren zal volgens de respondenten die bedreiging echter kunnen afwentelen.

Vele respondenten vrezen echter ook dat de klimaatverandering over vijftien jaar een onomkeerbaar niveau zal hebben bereikt. Een aanzienlijk aantal ondervraagden vreest daarbij dat het eerste land op dat ogenblik al door de stijgende zeespiegel van de kaart zal zijn geveegd.

Tevens menen vele bedrijfsleiders dat zelfrijdende deelauto’s over anderhalf decennium het traditionele individuele wagenbezit in belangrijke mate zal hebben verdrongen. Het rapport toont verder dat steeds meer respondenten van mening zijn dat het gebruik van contant geld als betaalmiddel grotendeels zal verdwijnen.


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  31.511.749
 • Aantal
  doden
  969.478
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  105.226
 • Aantal
  doden
  9.955
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks