Cycling is not coming home: Hoe Wout van Aert had kunnen winnen

De anticlimax was zo voorspelbaar dat het eigenlijk schrijnend was om te zien. Elke Belg was zeker dat we goud gingen halen op de WK wegrit maar er werd finaal zelfs geen brons binnengehaald. Dit hele debacle was vermijdbaar indien onze toprenners-lees vooral Wout Van Aert -keuzes hadden gemaakt in hun voorbereiding. Nooit had Wout deze koers kunnen verliezen.

Flashback 1. Van Aert als superknecht op Orcières-Merlettes in de Tour van 2020

Het Laatste Nieuws beschreef het als volgt: “Op 3,4 kilometer van de top begon Van Aert als superknecht van Roglic aan zijn kabinetstuk. Klimgeiten als Carapaz, Valverde, Martinez en Higuita werden allen vakkundig geëlimineerd. Op 1,4 kilometer lag dan “Van Aerts eigen streep” en rondde Roglic het werk vakkundig af. Maar of Van Aert kapot was bij de finish? “Ik ben niet dieper gegaan dan anders.

Van Aert liet in zijn kopbeurt absolute cijfers noteren rond de 500 watt. Per kilo lichaamsgewicht is dat bij hem zo’n 6,4 watt per kilogram. De wereldtop haalt op een lange col (10 à 20 kilometer) wattages van 6 à 6,5 watt per kilogram. Het bevestigt nogmaals hoe sterk de prestatie van Van Aert was. “Ik doe dit niet elke week, maar ik weet dat ik het kan volhouden. Die korte tijd, weliswaar. Op anderhalve kilometer van de streep was ik er helemaal klaar mee”, grijnsde hij gisteren na afloop.”

Flashback 2. Tirreno Adriatico 2021: winst in rit 1

“Met dergelijke cijfers kan je echt wel thuiskomen”, begint Wim Van Hoolst van Energy Lab. “Na de Strade Bianche zagen we de cijfers van Van der Poel opduiken, maar dit is zeker even impressionant.” Om sprinters als Caleb Ewan te kloppen moet Van Aert het hebben van zijn enorme motor. Je ziet ook dat hij aardig vroeg aanzet om aan die hoge waarden te geraken. “Die dan volhouden typeert een atleet als Wout van Aert. Wat de prestatie van Van Aert zo speciaal maakt, is het feit dat hij die cijfers voorlegt na al een goeie vijf minuten à bloc te hebben gezeten. Om dan met snelheden van boven de 70 km/u die wattages te trappen, is de kunst.”

Deze 2 koersmomenten bevestigen dat we hier kijken naar één van de beste renners van de laatste 50 jaren. Alleen volgen de JUISTE resultaten niet. Tot op heden heeft Wout van Aert in de eendagskoersen die er toedoen nog niet het palmares dat bij hem zou moeten passen.

Het WK- parcours op zijn lijf geschreven

Dit parcours in Leuven was gemaakt op maat van onze favoriete wielrenner. Het was op én af, alsof we in de Ronde Van Vlaanderen reden, met iets minder felle stroken bergop, maar dan wel meer. Als Wout de benen had van de cyclocross, zou hij nooit Alaphilippe hebben laten rijden. Het ging om explosiviteit en hij had de benen van een tijdrijder in zich. Trainen op explosie is iets anders. Maar Wout van Aert wil alles winnen en dat kan in het hedendaagse wielrennen nu eenmaal niet.

Andere tijden

In het wielrennen van vandaag kan je niet de beste zijn in alle disciplines. Je kan niet de beste sprinter zijn, de beste klimmer, de beste tijdrijder of de beste cyclocrosser, allemaal disciplines waar Van Aert bij de wereldtop is, maar nergens waar hij onbedreigd nummer één is.

Merckx kon dit nog in zijn tijd, maar toen waren er nog geen data beschikbaar om renners te beoordelen op hun sterkten en zwaktes. Er werd vooral gekeken naar karakter en doorzettingsvermogen, maar niet naar genetica en wattages.

Keuzes maken is winnen, niet verliezen.

Een renner vandaag moet keuzes maken. Wil je de Tour winnen, dan moet je 3 maanden op hoogtestage gaan of rittenkoersen kiezen die je hierop voorbereiden. Wil je klassieke koersen winnen, kan je zeker hoogtestages inlassen, maar je moet vooral niet één week voor de belangrijkste koers van het jaar nog meedoen aan een compleet andere discipline zoals het tijdrijden.

In elke discipline heb je specialisten en het is in het hedendaagse wielrennen niet gemakkelijk om op alle fronten altijd te winnen. Velen zullen argumenteren dat de Tour van 2021 het tegendeel heeft bewezen. Laten we wel niet vergeten dat op de beklimming van de Ventoux Van Aert 3 minuten verloor op de achtervolgende groep en dat op de tijdrit zelf er geen andere specialisten waren die hem konden bedreigen en dat Pogacar liet lopen. Dit doet niets af van zijn prestaties, maar biedt wel wat perspectief.

Potentieel de allerbeste

Dit belet niet dat we hier een supertalent hebben, zoals Mathieu Van Der Poel, maar dat toveren niet kan. Je kan niet de beste zijn in alles, altijd, op elk parcours én tegen elke mogelijke tegenstander.

Wout van Aert is waarschijnlijk, samen met Mathieu Van Der Poel, met voorsprong de beste klassieke renner in de laatste vijftig jaar. Noch Tom Boonen, noch Johan Museeuw lijken hieraan te kunnen tippen.

De vaststelling is wel dat ze in de vergelijkingstabel op hun 27ste verjaardag nog helemaal niet in de buurt komen. De Tour zullen ze nooit winnen, maar ze kunnen potentieel wel heel wat ééndagswedstrijden winnen die ertoe doen. Onze rangschikking duidt echter aan dat hij nog een lange weg heeft te gaan.

… maar geen resultaten 

Hieronder vind je de top-25 van renners die de grootste ééndagskoersen hebben gewonnen. Zoals je ziet zal nooit iemand Eddy Merckx kunnen bedreigen, maar het valt op dat Alaphilippe binnentreedt in deze rangschikking. Van Aert en Van der Poel komen nog helemaal niet in de buurt van die top.  Beide hebben in die top ééndagskoersen nog maar één overwinning. 

Ons advies aan Wout

Daarom nemen we het risico – tegen alle opinies van de 11 miljoen wieleranalisten die België rijk is- dat Wout niet alles moet proberen te winnen. Alles zetten op de WK-wegrit en niet meedoen aan het WK tijdrijden. Dat is best OK. Niet de tijdrit winnen in de Tour de France, maar wel de wegrit van de Olympische Spelen, dat is voor ons best OK. En volgend jaar alles op de klassiekers van het voorjaar zou helemaal fantastisch zijn. Je  moet Alaphilippe niet verslaan in de Ronde Van Groot-Brittannië. Die Ronde betekent niets.

Pieken wanneer het moet  

Alaphilippe daarentegen was bezig met een groter doel. Hij wilde pieken op die éne dag en heeft zijn plan perfect voorbereid. Het lijkt er verdacht op dat de kampioen uit Herentals niet alleen te vroeg maar vooral te veel heeft gepiekt.

Spijtig genoeg – als supporter van onze Belgen en van Wout van Aert – klopte onze column van vorige week dan ook. Hopelijk krijgen we volgend jaar een Van Aert aan de start die iets beter kan doseren en keuzes maken.

P.S. het probleem voor Wout Van Aert is nog complexer als keuzes maken. De vraag stelt zich immers of Jumbo-Visma zal toelaten dat hij zich mag toeleggen op waar hij goed in is. Jumbo-Visma is niet zoals Deceuninck-Quickstep een ploeg die alle klassiekers kan winnen. Hij heeft niet de juist ondersteuning om zijn palmares aan te vullen en hangt sterk af van de goodwill van zijn Nederlandse werkgever die zijn focus heeft gelegd op het winnen van de Tour met Jonas Vingegaard en Primoz Roglic.


De auteur Xavier Verellen is zaakvoerder van QelviQ, een Internet of Things bedrijf (www.qelviq.com)

Meer