Cultuurregels verder versoepeld: slechts één lege stoel tussen bubbels

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft een versoepeling van de coronamaatregelen in de cultuursector aangekondigd. Voortaan moeten zalen nog maar één stoel vrijlaten tussen elke bubbel.

Tijdens de laatste Nationale Veiligheidsraad werd er beslist om de maximumcapaciteit voor cultuuractiviteiten te verhogen tot 200 aanwezigen voor indoor evenementen en 400 mensen voor evenementen buiten. De cultuur- en evenementensector reageerde destijds misnoegd en vroeg dat er rekening gehouden zou worden met de capaciteit van de zaal. Het concept van relatieve bezettingsgraden leek de sector logischer en daar geeft de Vlaamse regering nu gehoor aan.

De jongste week hebben Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA), virologen en de Crisiscel Cultuur de koppen (figuurlijk) bijeen gestoken om een betere kader uit te werken voor de zalen waarin culturele evenementen doorgaan. Ze kwamen tot een akkoord om een aantal versoepelingen door te voeren. Vanaf nu moeten zalen niet langer een rij tussen laten en hoeft er slechts één stoel tussen elke toeschouwer of bubbel leeg te blijven. Het publiek moet wel nog steeds een mondmasker dragen.

Crisiscel tevreden

De Crisiscel Cultuur reageert in de kranten van De Persgroep positief op het nieuws: ‘Deze maatregel en de geformuleerde voorwaarden zijn werkbaar voor ons. Bovendien zijn ze een gevolg van kortere lijnen tussen sector, virologen en de minister. Zo vermijden we verwarring en zijn maatregelen ook gedragen. Om deze crisis het hoofd te bieden, moeten we het voortaan zo aanpakken.’

Viroloog Marc Van Ranst stelt dat deze nieuwe regels ‘meer werkbaar zullen zijn in de context van cultuurzalen’. Hij wijst er wel op dat ‘juiste ventilatie, crowd management, mondmaskers en hygiënemaatregelen even belangrijk blijven’.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20