Cryptoprijzen dalen in december, investeerders geven Omikron en klimaatverandering de schuld

Het stijgende aantal gevallen van de Omikron-variant in de Verenigde Staten (VS) vormt een belangrijke katalysator voor de dalende prijzen van cryptomunten in december, volgens beleggers en analisten.

Ethereum is meer dan 400 procent gestegen in 2021, maar december was voor de valuta de slechtste maand sinds maart 2020. Bitcoin laat in de S&P 500, een aandelenindex van de VS met de 500 grootste bedrijven van het land, sterke prestaties optekenen. Toch is ook de grootste cryptomunt gedaald deze maand.

“Nu Omikron eraan komt en de Amerikaanse economie een beetje stagneert, hebben veel macrofondsen die Bitcoin gebruiken als inflatie hedge (activa die hun waarde houden in tijden van inflatie), besloten om in de loop van december hun winst al te nemen.” Dat vertelde Brian Kelly, CEO en oprichter van investeringsfirma BKCM voor digitale valuta, aan CNBC.

Cryptodelvers hebben slechte reputatie

Ook milieugroeperingen, met zorgen over het energieverbruik van cryptomunten, zijn een katalysator geweest voor de recente cryptodalingen, volgens Lou Kerner, een partner bij Blockchain Coinvestors. “Tegenwoordig hebben mijnbouwmachines van cryptomunten een negatieve connotatie bij veel leden van de investeringsgemeenschap.”

Hij benadrukt dat het bij het mijnen toch voornamelijk gaat over energie die anders niet gebruikt wordt, zoals rest-energie van windmolens of de energie die opgewekt wordt terwijl mensen slapen. “In verhouding tot de enorme waarde die we eruit halen, denk ik dat de energie volgend jaar veel minder een punt van zorg zal worden.”

“Het is voor de meeste beleggers nog steeds moeilijk om mijnbouw te begrijpen. Het is een klein deel van de markt, dus er zijn niet veel institutionele beleggers die er veel tijd aan besteden. Het is makkelijker voor hen om het als een mandje te zien”, zei Kerner. “Maar dat staat op het punt te veranderen.”

Metaverse trekt aandacht weg

Brian Kelly zei dat hij bullish (optimistisch) is over Bitcoin en gelooft dat de waarde van de valuta tegen eind volgend jaar 100.000 dollar kan bereiken. “De opkomst van de metaverse trekt de interesse van beleggers gewoon even weg.”

“Je zult zien dat veel andere munten, of ze nu in de metaverse, gaming of gedecentraliseerde financiën zijn, het heel goed doen”, zei Kelly. “De durfkapitalisten, nieuw geld en fondsen zoals het mijne zijn gericht op die vroege groeimogelijkheden.”

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20