Conferentie Federal Reserve: “Cryptomunten kunnen status van dollar als wereldreservemunt versterken”

Volgens sommige aanwezige experten op een recente conferentie van de Fed kunnen stablecoins de rol van de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservemunt versterken. Van CBDC’s uit (verre) buitenlanden wordt dan weer weinig verwacht.

  • Op 16 en 17 juni kwam een aantal experten in New York samen om het over de internationale rol van de dollar te hebben.
  • Op de door de Amerikaanse centrale bank georganiseerde conferentie werd onder meer het onderwerp crypto aangesneden, bericht cryptonieuwssite Cointelegraph.
  • Gastsprekers waren o.a. Neha Narula; de directeur van het digitale valuta-initiatief bij de gerenommeerde technische universiteit MIT, Hyun Song Shin; het hoofd onderzoek bij de Bank of International Settlements, Rebecca Patterson; de top-beleggingsstrateeg bij ’s werelds grootste hedgefonds Bridgewater, en Paul Mackel; het hoofd foreign exchange-onderzoek van de bank HSBC.

“CBDC’s zullen wereldwijd valuta-ecosysteem niet veranderen”

Bij een paneldiscussie over de vraag of digitale activa voordelen zouden bieden voor de dollar, waren de panelleden het erover eens dat de onderliggende technologie alleen niet zou “leiden tot drastische veranderingen in het mondiale valuta-ecosysteem”.

Een meerderheid van de deelnemers aan de conferentie was het erover eens dat de introductie van digitale munten van centrale banken (CBDC’s of: central bank digital currencies) niks aan de rangorde van de internationale valuta’s zou veranderen.

Het panel was het er ook over eens dat govcoins van andere landen de neiging hebben zich meer op de eigen binnenlandse retailmarkt van dat land te richten. Daarom worden ze evenmin beschouwd als “een bedreiging voor de internationale status van de dollar”. De panelleden achtten factoren als markt- en politieke stabiliteit van groter belang voor dominante reservemunten dan de komst van een door de Fed uitgegeven digitale dollar.

Een grote tegenstander van CBDC’s, marktonderzoeker en Fed-expert Jim Bianco, liet eerder dit jaar echter optekenen dat hij verwacht dat de lancering van govcoins een grote flop zal zijn. “Mijn voorspelling is dat CBDC’s, uitgegeven door centrale banken, in de eerste plaats ontworpen zullen zijn om het voor regeringen veel makkelijker te maken om allerlei gekke dingen te doen, zoals bankrekeningen van mensen bevriezen (…), wat (met de truckers, red.) in Canada gebeurde”, aldus Bianco in een podcast eerder dit jaar.

Stablecoins

Toegespitst op andere crypto, wierpen de experten op dat de adoptie ervan door institutionele beleggers wordt gesmoord door een ontbrekend regelgevend kader. Daarom wordt de huidige cryptomarkt gedomineerd door speculatieve retailbeleggers, klinkt het.

Bepaalde cryptomunten zouden volgens sommige panelleden wel de status van de dollar wereldwijd kunnen veranderen – maar niet met de uitkomst waarop veel cryptofanaten zouden rekenen. Zo suggereerden sommige experten dat crypto op de “middellange termijn” de rol van de dollar zelfs zou kunnen versterken, als “nieuwe soorten diensten die rond deze activa zijn gestructureerd, aan de dollar worden gekoppeld”.

Dat is een verwijzing naar stablecoins, cryptomunten die nauwgezet de koers van fiatmunten, zoals de dollar of de euro, volgen. Ze worden met fiatgeld aangekocht en ingewisseld op cryptobeurzen voor digitale munten of andere cryptodiensten.

Terra

In juni zei de Raad van gouverneurs van de Fed nog dat stablecoins die niet voldoende gedekt zijn door liquide activa en afdoende gereguleerd worden “risico’s creëren voor beleggers en mogelijk voor het financiële systeem”. Daarbij werd waarschijnlijk verwezen naar de problematische ineenstorting van de algoritmische stablecoin van Terra.

Deze opmerking kwam er echter voordat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, verklaarde dat een CBDC “mogelijk kan helpen de internationale status van de dollar te handhaven.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20