Crowdlending als alternatief voor het spaarboekje?

Als je op zoek bent naar wat extra rendement op je spaargeld, dan weet je ongetwijfeld al dat je dat tegenwoordig niet echt zal vinden op een klassieke spaarrekening. Heel veel particulieren gaan hun rendement daarom ergens anders zoeken en beleggen in andere financiële producten zoals bijvoorbeeld… crowdlending. De nieuwe vorm van obligaties!

Op het platform worden (achtergestelde) obligaties aangeboden door kmo’s en groeibedrijven. Particulieren kunnen op die obligatie intekenen en op die manier hun geld uitlenen aan de onderneming in ruil voor een hoger rendement. Maar wat is crowdlending exact? Waarom is het interessant? Wat zijn de risico’s? En is het iets voor u?

Wat is Crowdlending?

Bij crowdlending vindt een bedrijf door een (achtergestelde) obligatielening uit te geven financiering bij particuliere beleggers. In ruil daarvoor betaalt de onderneming een bepaalde interest en wordt het geleende bedrag afgelost volgens een terugbetalingsschema (maandelijks, trimestrieel, jaarlijks, bullet of aflossing op het einde van de looptijd). Die modaliteiten worden op voorhand vastgelegd.

Waarom laat je in tijden van inflatie je geld beter niet op een spaarboekje staan?

In onze economie kunnen de prijzen van goederen en diensten altijd veranderen. Ze schommelen op en neer. Sommige prijzen stijgen, andere prijzen dalen. Maar soms stijgen alle prijzen tegelijkertijd. Dat noemen ze inflatie en het nadeel ervan is dat een euro dan minder waard is dan ervoor. Je kan simpelweg minder kopen met het geld dat je hebt. Eén ding is dan niet slim: al je geld op een spaarboekje te laten staan.

Momenteel bedraagt die inflatie in België zo’n 2%, maar de meeste spaarboekjes brengen nu maar de wettelijke minimum interest van 0,11% op. Bijna niks dus. 100 euro op je spaarboekje, blijft 100 euro. Maar door de inflatie kan je er wel minder, en minder, en minder mee kopen. Wat kan je daaraan doen?

Zet je geld aan het werk!

Een voorbeeld: stel dat je vandaag 20 000 euro op je klassieke bankrekening hebt staan, dan is dat in 2041 nog maar ongeveer 13 000 euro waard (rekening houdende met een gemiddelde inflatie van 2%). Even schrikken, niet?

Voor spaarders en beleggers die hun geld meer willen laten opbrengen, geldt daarom maar 1 regel: zet je centen aan het werk en investeer in iets dat meer rendement levert dan de inflatie van je afneemt. Dat kan door te beleggen in aandelen of andere beursgenoteerde producten of in alternatieve beleggingsvormen, zoals crowdlending!

Zijn er risico’s verbonden aan crowdlending?

Als belegger is het belangrijk om één ding in je achterhoofd te houden: rendement gaat altijd hand in hand met risico. Wie meer rendement zoekt, moet bereid zijn daarvoor een hoger risico te nemen.

Natuurlijk zijn er ook manieren om dat risico te verkleinen. Je kan als belegger zelf je voorzorgen nemen, maar ook Bolero Crowdfunding draagt zijn steentje bij door bijvoorbeeld een grondige screening uit te voeren op de bedrijven die via het platform een campagne mogen organiseren.

Dus ja, er zijn risico’s. Maar mits de nodige spreiding kan crowdlending zéker een manier zijn om je portefeuille uit te breiden én te beschermen tegen het inflatiespook.

Meer informatie over crowdlending?

Die kan je vinden op de site van Bolero Crowdfunding. Je kan ook gratis lid worden van het platform, zodat je op de hoogte blijft van aankomende crowdlendingcampagnes.

Meer