Crashes met politiewagens kosten overheid 1,2 miljoen euro

Het voorbije jaar zijn Belgische politiewagens bij 808 ongevallen betrokken geraakt. Dat betekent een stijging met meer dan 10 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Jan Jambon, minister van binnenlandse zaken.

In totaal hebben de verkeersongevallen een uitgave van 1,23 miljoen euro gekost aan de Belgische staat. Voor wisselstukken diende een factuur van ruim 1,1 miljoen euro betaald te worden. Daarnaast dienden echter ook 46 voertuigen door een extern bedrijf hersteld te worden. Daarvoor moest een rekening van 127.165 euro worden betaald.

Opleiding

In de krant La Dernière Heure wordt opgemerkt dat de politie vaak gedwongen worden om tegen hogere snelheden te rijden, onder meer bij dringende oproepen of bij achtervolgingen, maar niet alle agenten hebben een opleiding genoten die hen heeft aangeleerd die situaties optimaal te beheersen. De meeste agenten hebben een gewoon rijbewijs. Er bestaan wel speciale opleidingen, maar daaraan zouden slechts weinig agenten deelnemen. Twee jaar geleden zouden in Vlaanderen 383 agenten een gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd. In Brussel en Wallonië zouden 118 collega’s aan de cursussen hebben deelgenomen. Een bijkomend probleem is volgens de krant dat de koffer van de politiewagen vaak zwaar geladen is, waardoor het zwaartepunt verschuift en de wagen zich anders gaat gedragen. Dat maakt het nog veel moeilijker om de auto in alle omstandigheden onder controle te houden. Slechts één op de vijfentwintig ongevallen moet volgens de politievaakbonden zwaargewonde slachtoffers melden. Er wordt aan toegevoegd dat heel vaak de agenten zelf de gewonde partij zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20