Coworking maakt comeback in Brussel: is het post-corona tijdperk ingezet?

Twee coworkingspelers kondigen de opstart van nieuwe locaties aan in Brussel. Ze mikken op een heropleving van de freelance economie en een doorbraak van het hybride werken.

Aanbieders van flexibele kantoorruimte zagen het voorbije anderhalf jaar zwarte sneeuw door het verplichte thuiswerken. Verscheidene coworkingbedrijven in Brussel kwamen in slechte papieren. Fosbury & Sons Albert, gelegen in Noordwijk, ging in juni failliet. Maar nu lijkt het tij te keren.

Werkplekaanbieder Spaces opende begin deze maand zijn nieuwe vestiging in diezelfde Noordwijk. Het gaat om ruim 3.500 vierkante meter in het Manhattan-gebouw, op wandelafstand van het Noordstation en de Nieuwstraat, en ook de thuisbasis van Vlerick Business School. Volgens moederbedrijf IWG is dat een antwoord op de stijgende vraag naar flexibele kantoorruimtes.

“De zone rond het Noordstation blijft belangrijk voor het Brusselse kantoorleven en de verschuivingen die we er momenteel zien zijn een logisch gevolg van de shift naar het hybride werken”, zegt William Willems van IWG. “Langs de ene kant zijn we tegen de grenzen van het thuiswerken gebotst. Langs de andere kant willen we niet meer fulltime terug naar het kantoor. Hybride werken is de oplossing. Je werkt een paar dagen thuis, in een satellietkantoor vlakbij huis en een dag op het hoofdkantoor. Bedrijven – ook in België – zijn die switch nu aan het maken.”

Freelance economie

Sectorgenoot Silversquare opent begin volgend jaar een nieuwe locatie in dezelfde buurt. Dat werd deze week bevestigd bij de opening van nog een andere vestiging van Silversquare, vlak over het Centraal Station. “De machine draait op volle toeren: nu al is 65 procent van de beschikbare private kantoren verhuurd”, zegt het bedrijf over die laatste locatie, die 5.700 vierkante meter groot is en waar 650 ondernemers of medewerkers aan de slag kunnen.

De teller staat nu op acht Silversquare-vestigingen in Brussel. De kantoorplekaanbieder hoopt vanaf volgend jaar uit te breiden naar Luik, Antwerpen en Louvain-La-Neuve.

Zowel Spaces als Silversquare mikt op bedrijven die tijdelijk kantoor- of vergaderruimte willen huren als op freelancers uit binnen- en buitenland die een werkplek zoeken. Een comeback van coworking zou niet alleen de Brusselse kantoormarkt nieuw leven inblazen, maar ook alle diensten errond. Nabijgelegen restaurants, maar ook diensten als fitnesszaken en kappers, zien nog steeds minder kantoorwerkers en Europese ambtenaren over de vloer komen in vergelijking met de periode voor corona.

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20