Covid-medicijn mag getest worden op Belgische patiënten

Een experimenteel middel dat zou helpen tegen Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus, mag getest worden op een 50-tal Belgen.

Het FAGG, dat is het federaal geneesmiddelenagentschap, heeft toestemming gegeven voor een klinische test, weet Le Soir.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een vaccin, maar wel om een medicijn dat kan helpen tegen bepaalde symptomen van Covid-19. Het medicijn mikt specifiek op ademhalingsproblemen.

Sarconeos

De naam van het medicijn is Sarconeos, van de Franse biotecher Biophytis. Dat product zit in de tweede van drie testfases. Het werd eigenlijk ontwikkeld voor de bestrijding van symptomen bij neuromusculaire ziektes.

Een vijftigtal patiënten in Mechelen zullen het middel toegediend krijgen, maar het project kan uitgebreid worden tot maximaal 180 proefpersonen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld): ‘Belgische patiënten krijgen toegang tot een veelbelovend kandidaat-medicijn nog voor het op de markt is. Dat het Franse biotechbedrijf voor België kiest, is niet toevallig.’

Belang van klinisch onderzoek

De Block geeft ook meteen mee hoe dat komt. De Belgische klinische geneeskunde is namelijk van topniveau. ‘We hadden al een sterk ‘clinical trials’-ecosysteem en dat hebben we de voorbije jaren nog versterkt. Het belang van klinische proeven voor patiënten is immens. De deelnemers dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën en krijgen er kosteloos toegang toe.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20