Covid-19 kan mannelijke onvruchtbaarheid en blijvende erectiestoornissen veroorzaken. Maar de vaccins niet

In tegenstelling tot de mythen die op sociale media circuleren, veroorzaken Covid-19-vaccins geen erectiestoornissen en mannelijke onvruchtbaarheid. Wat wél waar is: SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, vormt een risico voor beide aandoeningen.

Waarom is dit belangrijk?

Een van de belangrijkste redenen voor mannen om zich niet te laten prikken is het idee dat vaccins de mannelijke vruchtbaarheid en potentie kunnen beïnvloeden. Onderzoek toont het tegendeel aan. Er is geen bewijs dat het vaccin het voortplantingssysteem van een man schaadt. Maar Covid-19 doet dat wel.

Tot nu toe is er weinig onderzoek gedaan naar de invloed van het virus of van de vaccins op het mannelijke voortplantingssysteem. Maar recente onderzoeken door artsen en onderzoekers aan de Universiteit van Miami hebben nieuw licht geworpen op deze vragen. Het team heeft mogelijk verstrekkende gevolgen ontdekt voor mannen van alle leeftijden, inclusief mannen van jongere en middelbare leeftijd die kinderen willen.

De onderzoekers analyseerden de autopsieweefsels van de testikels van zes mannen die stierven aan een Covid-19-infectie. Bij drie werden verminderde aantallen sperma vastgesteld. Een andere patiënt – deze overleefde Covid-19 – onderging een testisbiopsie ongeveer drie maanden nadat hij besmet raakte. Uit de biopsie bleek dat het coronavirus nog in zijn testikels zat.

Erectiestoornissen

Ons team ontdekte ook dat Covid-19 de penis aantast. Een analyse van penisweefsel van twee mannen die penisimplantaten kregen, toonde aan dat het virus zeven tot negen maanden na hun Covid-19-diagnose nog aanwezig was. Beide mannen hadden in de periode na hun besmetting een ernstige erectiestoornis ontwikkeld, waarschijnlijk omdat de infectie de bloedtoevoer naar de penis verminderde.

Opvallend was dat een van de mannen slechts milde Covid-19-symptomen had. De andere was in het ziekenhuis opgenomen. Dit suggereert dat zelfs degenen met een relatief licht geval van het virus na herstel ernstige erectiestoornissen kunnen ervaren.

Vaccins daarentegen wel veilig

Deze bevindingen zijn niet geheel verrassend. Wetenschappers weten immers dat andere virussen de testikels binnendringen en de spermaproductie en vruchtbaarheid beïnvloeden. Een voorbeeld: onderzoekers die teelballen bestudeerden van zes patiënten die stierven aan het SARS-CoV-virus uit 2006, ontdekten dat ze allemaal wijdverbreide celvernietiging hadden, met weinig tot geen sperma.

Het is ook bekend dat bof- en zikavirussen de testikels kunnen binnendringen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Tot 20 procent van de mannen die besmet zijn met deze virussen zal een verminderde spermaproductie hebben.

Een onderzoek toonde ondertussen aan dat de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna veilig lijken voor het mannelijke voortplantingssysteem.

(bzg)

Lees ook: Steeds meer gevaccineerde mensen zullen nu onvermijdelijk besmet raken. Maar geen paniek. Dit is waarom

Lees ook: Waarom we nog niet van het coronavirus af zijn

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20