‘Covid 19 en het populistische risico bij de volgende verkiezingen’

In steeds meer EU-landen groeit het verzet tegen de beperkende maatregelen met betrekking tot het indijken van de Covid-19 pandemie.

De voorbije dagen is het daarbij in Italië en Spanje tot geweld gekomen. In Turijn werd een winkel van het modemerk Gucci geplunderd, terwijl in Milaan 28 mensen werden gearresteerd. In Barcelona kwamen een 500-tal mensen ondanks de avondklok op straat om te protesteren. Daarbij gingen enkele vuilnisbakken in vlammen op. In Frankrijk worden op de openbare weg opnieuw snelheidsverklikkers/radars gesaboteerd. Een niet mis te verstaan signaal dat zijn oorsprong vindt in de sociale misnoegdheid van de ‘gele hesjes’ in 2018 en 2019. Ook in het weekeinde moest de Poolse politie pepperspray inzetten tegen demonstranten die boos waren over nieuwe virusbeperkingen.

Matteo Renzi: ‘Enkel het aantal werklozen neemt toe’

Steeds meer regeringen komen in een moeilijk parket terecht. In Italië liet ex-premier Matteo Renzi via Facebook weten dat ‘het sluiten van restaurants en andere openbare plekken om 18 uur de verspreiding van het virus niet reduceert; integendeel, enkel het aantal werklozen neemt toe.’

De voormalige premier, die nu senator is, beschuldigt de regering Conte ervan de beperkingen niet te baseren op wetenschappelijk bewijs. 

Ook belangrijk is een studie van de Fondation pour l’Innovation Politique (Fondapol.org), volgens dewelke 79% van de Franse kiezers aankondigt bij de volgende verkiezingen een proteststem te zullen uitbrengen, zich te zullen onthouden of blanco te zullen stemmen. Dat bijna 8 van elke 10 kiezers een proteststem anticipeert, geeft de omvang van de problemen aan. Politici laten dat best even doordringen.

Uit de studie blijkt dat bijna zes op tien Fransen vindt dat de regering de Covid-19 crisis slecht heeft aangepakt. Binnen die groep wenst 55 procent tegen elke prijs de herverkiezing van Emmanuel Macron (LREM) bij de volgende presidentsverkiezingen in 2022 te verhinderen. 38 procent wil de verkiezing van Marine Le Pen (RN) voorkomen. Opvallend is ook dat onder de ondervraagde personen niemand denkt dat een andere politieke partij de crisis beter zou hebben beheerd.

Macron lijkt de ernst van de problematiek alvast te begrijpen. De maatregelen die de président woensdagavond zal aankondigen werden dinsdag voorgelegd aan de verschillende regio’s, burgemeesters en patronale organisaties en zullen uiteindelijk donderdag in het parlement worden besproken. Of het ook tot een stemming zal komen is nog niet duidelijk.

Meer