Coronazorgen duwen de Europese beurzen kopje onder

De vrees voor een derde coronagolf zit er goed in bij de beleggers. Zo goed als alle Europese beurstabellen kleurden rood vandaag.

De coronacijfers gaan in veel Europese landen niet de goede richting uit. Meer en meer regeringen zijn dan ook genoodzaakt om extra maatregelen te nemen om zo een eventuele derde coronagolf een halt toe te roepen. In sommige landen vertaalt zich dat naar een nieuwe lockdown. Dat baart de beleggers zorgen. Een nieuwe lockdown is immers nefast voor de economische groei binnen de Europese Unie (EU).

Daarenboven is er als het ware een vaccinoorlog aan de gang tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK). De Europese Commissie, de staatshoofden en regeringsleiders van de EU hebben besloten een strenger standpunt in te nemen wat de uitvoer betreft van vaccins die geproduceerd worden in eigen land.

Europese beurstabellen kleuren rood

Het komt dan ook als geen verrassing dat de Eurostoxx50 de beursdag in het rood heeft afgesloten. De Europese index verloor 0,15 procent. Ook in in ons land waren koersstijgingen een zeldzaam gegeven donderdag. De Bel20 ging die avond 0,7 procent lager. Nieuwkomer Elia en het farmabedrijf UCB waren de enige stijgers in de Belgische sterindex. Die aandelen gingen er respectievelijk 0,65 en 0,5 procent op vooruit.

Nog in ons land heeft Club Brugge bevestigd dat het niet naar de beurs trekt. ‘We hebben ervoor gekozen om de beursgang van Club uit te stellen gezien de huidige marktcondities’, liet voorzitter Bart Verhaeghe weten. Eerder op de dag werd al duidelijk dat de beursgang niet zou doorgaan, bij gebrek aan belangstelling van beleggers.

Ook Wall Street duikt in het rood

Kort na het luiden van de openingsbel dook de Dow Jones 0,5 procent in het rood. De S&P500 verloor 0,4 procent en de Nasdaq ging 0,6 procent lager. Al heeft een update van het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdagnamiddag op het eerste gezicht het tij doen keren.

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar meer gegroeid dan verwacht. Het bbp steeg met 4,3 procent. Eerder was sprake van een groei met 4,1 procent. De Amerikaanse beurzen leken donderdagavond goed te reageren op dat nieuws. De drie indexen hadden rond 17.30 uur de opgelopen verliezen van die dag zo goed als volledig weggewerkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20