Coronavirus: Experts willen strengere maatregelen rond niet-essentiële reizen

Isopix

Niet-essentiële reizen kunnen echt niet meer. Daar is de GEMS, de expertengroep die de regering adviseert over de te nemen coronamaatregelen, helemaal zeker van. De experts willen dat die reizen nog meer ontmoedigd worden én dat veel meer reizen als niet-essentieel bestempeld worden.

Viroloog Marc Van Ranst vertelde vrijdag al dat een verbod op niet-essentiële reizen de enige optie is om de verschillende coronavarianten uit ons land te houden. En nu gaat de GEMS, de expertengroep die de regering adviseert over de te nemen coronamaatregelen, daar ook officieel mee akkoord.

Meer ontmoedigen

De GEMS maakt zich, net als viroloog en lid Marc Van Ranst, zorgen om de verspreiding van de verschillende varianten van het coronavirus. De groep is vooral bezorgd om mensen die vanuit het buitenland naar België (terug)komen.

Om te vermijden dat mensen varianten van het coronavirus meenemen naar België moeten niet-essentiële reizen meer ontmoedigd worden. Dat schrijft de GEMS in een advies voor de regering. Bovendien moeten nog meer reizen de stempel “niet-essentieel” krijgen.

Minder verspreiding dan in buurlanden

“We hebben nu een window of opportunity“, verduidelijkt Steven Callens, professor Infectieziekten en lid van de GEMS, aan de openbare omroep. “De overzetting van het virus staat op een lager niveau dan in onze buurlanden. We moeten daarvan gebruikmaken om de vaccinatie op de best mogelijke manier te laten verlopen.”

“Daarom hebben we een aantal adviezen geformuleerd waarbij die niet-essentiële reizen toch wat ontmoedigd moeten worden. En om beter te controleren of de zogenoemde essentiële reizen wel écht essentieel zijn. Heel wat van die reizen moeten verdwijnen.” Het rapport wil ook meer afspraken op Europees niveau.