Coronapandemie heeft verkoop namaakgoederen gestimuleerd

De distributie van namaakgoederen heeft tijdens de coronapandemie een sterke opstoot gekregen. Dat zegt een rapport van Europol en het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Opgemerkt wordt dat de uitbraak van de coronacrisis aan de handel in nagemaakte en illegale producten nieuwe kansen heeft geboden.

Er wordt aan toegevoegd dat criminelen hun bedrijfsmodellen hebben aangepast om aan de nieuwe wereldwijde vraag te voldoen.

Veiligheid

Het rapport bevestigt dat namaak en piraterij een ernstige bedreiging blijven vormen voor de gezondheid en veiligheid van de consument en voor de Europese economie. De import van namaak vertegenwoordigde drie jaar geleden een waarde van 119 miljard euro. Dat komt neer op 5,8 procent van alle goederen die de Europese Unie worden ingevoerd.

De studie benadrukt dat de distributie van namaakproducten grotendeels afhankelijk is van digitale platformen. “Dat is een trend die door de pandemie en de wijdverbreide online consumptie is versterkt”, merken de onderzoekers op.

“Namaak wordt aangeboden op online marktplaatsen, in livestreams en video’s en in advertenties op sociale mediaplatformen en instant messaging. Klanten worden meestal benaderd met misleidende kortingen of goedkope merkproducten.”

“De coronapandemie leidde tevens tot een groter aanbod van een illegale digitale inhoud”, stellen de onderzoekers nog. “Piraterij is nu vooral een digitaal misdrijf. Websites die illegaal audiovisuele inhoud verspreiden, worden gehost op servers in Europa, Azië en het Midden-Oosten.”

“De betrokken criminelen tonen zich bijzonder bedreven in geavanceerde technische ontwikkelingen”, stelt het rapport. “In sommige gevallen wordt piraterij van digitale inhoud gekoppeld aan andere cybercriminaliteit, zoals cryptojacking of de verspreiding van malware.”

“Piraten exploiteren nieuwe technologieën om hun digitale sporen te verbergen en gebruiken proxydiensten om veerkrachtige hosting-netwerken te creëren.”

Catastrofaal

“De pandemie heeft criminelen nieuwe zakelijke kansen geboden om namaak en inferieure goederen te distribueren”, beklemtoont Catherine De Bolle, directeur van Europol, in een commentaar op het rapport. “In het beste geval zullen deze goederen minder goed presteren dan authentieke producten. In het slechtste geval kunnen ze een catastrofale uitwerking hebben.”

“Confiscaties door douane en politie geven aan dat de productie van deze goederen in toenemende mate binnen de Europese Unie plaatsvindt. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de pandemie bij de criminelen de afhankelijkheid van het digitale domein voor de verwerving en distributie van hun illegale goederen verder heeft verankerd.”

De Bolle roept in reactie op tot gezamenlijke, grensoverschrijdende actie. “De gewetenloze vervalsers zouden de enigen moeten zijn die een hoge prijs voor deze illegale activiteiten betalen”, benadrukt de Belgische Europol-directeur.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20