Coronacrisis: wat betekent een tweede golf voor het bedrijfsleven?

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

De uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende lockdown brachten veel ondernemingen aan het wankelen. Nu de zogenoemde tweede golf aan een opmars bezig is, is de vraag dan ook: hoe groot is de kans op een genadeklap?

Het aantal besmettingen neemt aan een snel tempo toe, ziekenhuizen raken langzaamaan weer overbezet en de teugels worden qua regels alleen maar aangetrokken. De tweede golf van de coronapandemie lijkt te zijn begonnen en daarmee ligt ook het gevaar van een nieuwe lockdown op de loer. Verschillende organisaties waarschuwen dan ook: als we corona niet gezamenlijk onder controle krijgen, kan dat rampzalige gevolgen hebben voor onze economie.

Eerste versus tweede lockdown

Dat de gevolgen van de eerste lockdown groot waren, is nogal een understatement. Cijfers wijzen uit dat de economie door die maatregelen een krimp van vijf procent beleefde. Mede dankzij een breed pakket aan overheidssteun – van giften die ondernemers op hun zakelijke rekening kregen tot leningen voor bedrijven – had dat echter nog erger kunnen uitvallen. Verwacht wordt dan ook dat deze krimp volgend jaar grotendeels gelijk wordt getrokken dankzij een verwachte groei van drie procent.

Tenminste… Als een tweede lockdown uitblijft. En de kans op zo’n nieuwe lockdown is momenteel aanwezig. Een tweede golf kan volgens onderzoek resulteren in een krimp van 6,2 procent over 2020 – en dat niet alleen. Het Planbureau verwacht dat deze daling ook in 2021 doorzet. Dat kan ervoor zorgen dat één op de tien mensen hun baan verliest.

We staan daarmee aan de vooravond van een serieuze werkloosheids- en faillissementsgolf. De kans is daarbij groot dat bedrijven omvallen en werknemers hun baan verliezen.

Overheidssteun

Tot dusver kon een dergelijk rampscenario worden voorkomen, mede door verschillende steunpakketten vanuit de overheid. Anders dan toen is het momenteel zo dat deze overheidssteun wordt afgebouwd in plaats van opgebouwd. Er komt een eventueel derde pakket aan steun, maar de verstrekking daarvan wordt niet zo makkelijk als bij eerdere maatregelen het geval was. De schatkist is tenslotte niet onuitputtelijk.

Verwacht wordt dat ook het uitstel van belastingbetaling niet langer wordt gegarandeerd: een regeling die tijdens de eerste golf nog wel actief was.

Regio’s en branches

Het effect van een eventuele tweede golf op het bedrijfsleven verschilt echter wel per regio. Verwacht wordt dat stedelijke gebieden zwaardere klappen krijgen dan minder bevolkte regio’s, mede doordat de reis- en huurkosten daar flink hoger liggen. Daarnaast verschillen de effecten per branche. De horeca, de reisbranche en de entertainmentindustrie zijn zomaar wat voorbeelden van vakgebieden die een nieuwe lockdown absoluut niet kunnen hebben.

Oplossingen

En daarom roepen veel KMO-organisaties: we moeten een tweede lockdown absoluut voorkomen. Ze verzoeken branches en bedrijven met klem om de sectorprotocollen strikt na te leven. Een verslapping is volgens hen géén optie. Alleen dan hoeft een tweede coronagolf niet per se een tweede economische golf te betekenen. Mogelijk blijft ons het ergste leed bespaard wanneer we voortborduren op de intelligente lockdowns die deze zomer actief waren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20