Coronacijfers blijven dalen: Minder dan 200 ziekenhuisopnames per dag

De cijfers in verband met het coronavirus in ons land blijven over de hele lijn afnemen. Zo worden er op dit moment dagelijks gemiddeld minder dan 200 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Uit de nieuwe cijfers op het dashboard van Sciensano blijkt dat de cijfers omtrent het coronavirus in ons land nog steeds afnemen. Het gezondheidsinstituut heeft enkele nieuwe drempels opgesteld vanaf wanneer ze versoepelingen mogelijk zien. Die komen voorlopig nog niet in zicht.

Ziekenhuisopnames

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van patiënten die besmet raakten met het coronavirus ligt nu lager dan 200 per dag. In de week van 26 november tot en met 2 december ging het om gemiddeld 198 per dag om precies te zijn. Dat is een daling met 27 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen. Maar het ligt nog ver boven de kaap van 75 opnames per dag. Als dat cijfer tegen de kerstdagen wordt gehaald en vervolgens kan worden vastgehouden, dan kan er aan versoepelingen gedacht worden half januari.

In totaal lagen er gisteren 3.588 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 119 minder dan een dag eerder. Op de afdelingen intensieve zorg lagen gisteren 829 patiënten, dat zijn er 25 minder dan eergisteren. Daarvan hebben 534 mensen beademing nodig. In totaal werden er in ons land sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus al 42.858 mensen gehospitaliseerd.

Overlijdens

In de week van 23 tot en met 29 november overleden er gemiddeld 122 per dag aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een daling met 23 procent vergeleken bij een week eerder.

In totaal zijn er in ons land nu al 16.911 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Besmettingen

Ook het aantal besmettingen dat dagelijks wordt vastgesteld blijft dalen in ons land. In de week van 23 tot 29 november testten er dagelijks gemiddeld 2.304 mensen positief op het virus. Dat is een daling met 28 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen.

Maar ook dit cijfer ligt nog steeds fors hoger dan de grens die Sciensano heeft opgesteld voor versoepelingen. Die ligt namelijk op 800 nieuwe besmettingen per dag. In totaal zijn er in ons land nu al 582.252 besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Aantal tests

Het aantal coronatests dat dagelijks in ons land wordt afgenomen is licht gestegen. Dat cijfer ligt nu op gemiddeld 29.229 per dag. Dat is een stijging met 2 procent vergeleken bij een week geleden. Van het totale aantal tests keert nu gemiddeld 9,53 procent positief terug. Dat is een daling met 3,6 procent. De WHO ziet de pandemie als “onder controle” als dit percentage lager ligt dan 5 procent. Sciensano wil dat dit cijfer lager ligt dan 3 procent voor het aan versoepelingen denkt in januari.

Sinds maandag 23 november is de teststrategie in ons land gewijzigd en kunnen ook mensen zonder symptomen van het virus zich laten testen. Sindsdien is er een lichte stijging in het aantal testen dat elke dag wordt afgenomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20