Coronabetoging in Amsterdam mondt uit in chaos en geweld

Een coronabetoging op het Museumplein in Amsterdam tegen het pandemiebeleid van Nederland ging zondag door ondanks een verbod van de autoriteiten. De politie greep hardhandig in.

Op het Museumplein verzamelden zich zondag een groot aantal manifestanten voor een betoging tegen het Nederlandse coronabeleid. De bijeenkomst werd nochtans formeel verboden door de ordediensten. Volgens de Nederlandse publieke omroep NOS waren er zondag toch ongeveer 2.000 mensen afgezakt naar het Museumplein om te protesteren.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, kondigde daarop een noodbevel af voor het Museumplein. Daardoor moest plein ontruimd worden door de politie en mochten burgers in de buurt van de betoging “preventief” gefouilleerd worden op straat.

Stokslagen en politiehonden

Via sociale media en de messenger-app Telegram werden verschillende beelden gedeeld van de hardhandige manier waarop de politie de betogers aanpakt. Zo moesten verschillende burgers stokslagen incasseren en circuleert er zelfs een video van een man die wordt toegetakeld door een politiehond.

Voor de politie te werk ging, zou er een drone van de overheidsinstanties de betogers hebben gevraagd het plein te verlaten. Er zouden ook twee waterkanonnen ingezet zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20