Corona werpt een kleine schaduw over de Europese beurzen

Nederland heeft een versoepeling van de coronamaatregelen met een week uitgesteld en Duitsland werkt aan een nieuwe wetgeving om gemakkelijker op nationaal niveau coronamaatregelen te kunnen nemen. Dergelijke nieuwsberichten werpen een schaduw over de Europese beurzen.

De geplande versoepeling van de lockdown in Nederland wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst maandagnamiddag aan het persagentschap ANP weten. Dinsdag leggen premier Mark Rutte en Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid uit hoe het precies verdergaat.

Duitse verstrengingen

In Duitsland is dan weer het geplande overleg over de coronamaatregelen afgelast. Die ging normaal maandag plaatsvinden. Het is nog onduidelijk of de vergadering wordt verschoven of dat er überhaupt nog een vergadering komt met de bondskanselier Angela Merkel en de deelstaatleiders, melden Duitse media. De Duitse regering zal deze week een wetsvoorstel indienen dat deelstaten verplicht strenge maatregelen te nemen in regio’s met meer dan honderd nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week tijd.

Er was wel goed nieuws over de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari. Die zijn met 3 procent gestegen tegenover januari, toen er nog sprake was van een krimp met 5,2 procent. Ten opzichte van een jaar eerder liggen de winkelverkopen in de eurolanden nog wel altijd 2,9 procent lager.

Europese beurzen staan op de rem

Het ziet er dus naar uit dat een heropening van de Europese economieën nog even op zich zal laten wachten. De Europese beurzen zijn dan ook lichtjes in het rood gedoken. De Eurostoxx50 verloor 0,45 procent. De Bel20 nam een duik van 0,35 procent. Daarmee zal de beursbarometer de komende dagen een extra effort moeten doen om de kaap van 4.000 punten te ronden.

Umicore was met een stijging van 1,45 procent de sterkhouder van de Belgische sterindex. ArgenX was dan weer de hekkensluiter. Het biotechnologiebedrijf moest 2,3 procent prijsgeven.

Ook in de Verenigde Staten zijn de beurzen bij de opening lichtjes in het rood gedoken. Na het luiden van de openingsbel namen de Dow Jones en S&P500 elk een duik van 0,1 procent. De Nasdaq ging deze namiddag 0,3 procent lager.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20