Nieuw uitstel voor Belgische tracing-app: ontwikkelaars mikken op 28 september

De lancering van de app voor contactopsporing wordt met een week uitgesteld. Omdat er nog Europees advies nodig is, wordt nu gemikt op ‘de week van 28 september’.

De ontwikkelaars wachten nog op een advies van Europa waardoor het proces vertraging oploopt. Dat bevestigt Karin Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. ‘Het is de bedoeling dat de Belgische app ook zal kunnen ‘communiceren’ met bijvoorbeeld de Nederlandse en de Duitse app, maar daarover moet Europa zich dus nog buigen’, klinkt het.

Moykens benadrukt dat de laatste fase van de ontwikkeling, is afgerond. Met de feedback van 80 testpersonen wordt nu een finale, officiële versie ontwikkeld. Die zal getest worden door zowat 10.000 mensen. ‘We hebben aan elke regio gevraagd om daarvoor vrijwilligers te zoeken, die de app dus in ‘real time’ zullen gebruiken’, aldus Moykens.

‘Het gaat bijvoorbeeld om ziekenhuispersoneel, politiediensten of medewerkers van supermarktketens.’ Normaal moest deze testfase de komende week plaatsvinden, maar de ontwikkelaars van de app wachten nog op een advies van Europa.

‘De bedoeling is om de Belgische app ook te laten ‘communiceren’ met andere apps die al gebruikt worden, bijvoorbeeld de Nederlandse, Duitse of Italiaanse. Dat is handig voor bijvoorbeeld vakantiegangers en grensarbeiders’, gaat Moykens verder. ‘We hebben Europa dan ook om advies gevraagd, maar de uitspraak daarover volgt pas op 17 september. Pas dan kan de testfase, die tien dagen zal duren, van start gaan. Als alles goed gaat zal de app dus voor het grote publiek beschikbaar zijn in de week van 28 september.’

De app voor contactopsporing is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en zal bijhouden met wie mensen fysiek in contact gekomen zijn. Op het moment dat een dokter een besmetting vaststelt, krijgt de gebruiker een code om in te geven in de app. Die stuurt dan een melding naar iedereen die in de buurt van de besmette patiënt is geweest. Die mensen moeten dan op hun beurt contact opnemen met een arts.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20