Conservatief overwicht in Hooggerechtshof VS laat zich voelen: New York mag geen coronabeperkingen opleggen aan kerkdiensten

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, teruggefloten. Die wilde een limiet op het aantal mensen voor religieuze diensten in regio’s waar de coronapandemie het felst opflakkerde. Maar dat gaat voorlopig niet door.

Voorlopig, want het gaat om een schorsing van de maatregel van Cuomo, niet om een definitieve vernietiging. Er moet nu ten gronde gedebatteerd worden over de zaak. Die komt neer op een confrontatie tussen het recht van staten om ingrijpende maatregelen te nemen in het belang van de volksgezondheid versus het eerste amendement op de grondwet dat de vrijheid van godsdienst garandeert.

Cuomo strijdt, net als zoveel andere gouverneurs in de VS, tegen een forse opstoot van het coronavirus in zijn staat. Daarbij hanteert hij ook een soort van coronabarometer, waarmee hij zones indeelt in de kleurcodes geel, oranje en rood naargelang de hevigheid waarmee het coronavirus er woedt.

Het plan is om in rode zones het aantal deelnemers aan religieuze vieringen te beperken tot 10. In oranje zones zouden er nog 25 mensen tegelijkertijd mogen samenkomen. Een joods-orthodoxe organisatie was, samen met het Bisdom van Brooklyn, naar de rechter getrokken tegen die maatregel.

Amy Coney Barrett

De opschorting van de maatregel is geen unanieme beslissing van het Hooggerechtshof. Integendeel: het is een eerste indicatie van de nieuwe richting die het Hof is ingeslagen door de recente benoemingen die huidig president Donald Trump wist door te duwen. De beslissing werd genomen met een meerderheid van 5 tegen 4 rechters. De nieuwste, Amy Coney Barrett, leverde zo de beslissende stem tegen de coronamaatregel.

Tegenstanders waren de 3 meer progressieve rechters, samen met opperrechter John Roberts. Die laatste staat weliswaar ook eerder als conservatief te boek, maar afhankelijk van de zaak die op tafel ligt, stemde hij in het verleden al vaker mee met het progressieve blok.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20