Conflict in Oekraïne treft Belgische ondernemingen: Haspengouwse peren worden aan grens met Wit-Rusland tegengehouden

Het conflict in Oost-Europa heeft ook gevolgen voor de westerse economieën. Zo heeft Wit-Rusland, een trouwe bondgenoot van Rusland, op 1 januari protectionistische maatregelen aangekondigd die het voor westerse bedrijven onmogelijk maken om bepaalde producten aldaar aan de man te brengen.

Belgische bedrijven hebben sinds 2014 al ervaring met protectionistische maatregelen in Oost-Europa. Na de annexatie van de Krim heeft de Russische president Vladimir Poetin een importverbod op alle groenten en fruit, vlees, vis en zuivel uit het Westen ingevoerd. Dat was een reactie op een economische boycot van het Westen.

Wit-Russische boycot

Nu de spanningen in Oost-Europa verder zijn opgelopen heeft ook Wit-Rusland protectionistische maatregelen genomen. Er geldt sindsdien een importban op bepaalde levensmiddelen, zoals groenten en fruit, noten, maar ook varkens, vleesproducten, zuivel en zout. De ban zou minstens zes maanden gelden.

De gevolgen van de Wit-Russische boycot zijn de afgelopen dagen pijnlijk duidelijk geworden. Aan de grens met Wit-Rusland stonden maandag zo’n 650 vrachtwagens die de grens niet over mochten. In die colonne stonden ook Belgische vrachwagens, meer specifiek leveranciers van Haspengouwse peren. Het gaat hier specifiek over klasse II-peren. Die zijn goed voor zo’n 30 à 40 procent van de oogst.

Vrachtwagens maken ommekeer

“Onze vrachtwagens hebben rechtsomkeer gemaakt. Tientallen vrachtwagens, elk met twintig ton peren, komen terug richting Sint-Truiden. Ze zijn weken onderweg geweest. Dit is een catastrofe. De perenmarkt is volledig ingestort”, liet Geert Schoofs van exportfirma Vergro in Sint-Truiden weten in een reactie aan Het Nieuwsblad.

Dominiek Noppe, CEO van de Truiense exporteur Vergro, liet aan Belga weten dat er een tiental vrachtwagens opnieuw op weg zijn naar België. “Een deel is terug vertrokken, maar een deel gaat ook naar klanten in Polen”, aldus de CEO. “We hebben momenteel nog weinig zicht op de aantallen, want het zijn onze klanten die het transport regelen.” Het bedrijf gaat nu proberen om de teruggekeerde peren, na een kwaliteitscontrole, hier nog te verkopen.

De problemen met de Haspengouwse peren tonen alvast aan dat het niet tot een gewapend conflict in Oekraïne hoeft te komen om de westerse economieën pijn te doen. De EU heeft in januari overigens beslist om de sancties tegen specifieke sectoren van de Russische economie te verlengen met 6 maanden tot en met 31 juli 2022.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20