Conflict in Oekraïne doet voornamelijk de bankaandelen pijn

De start van de handelsweek heeft beleggers met bankaandelen diep in hun portefeuille getroffen. De afgelopen twee dagen zijn die aandelen fors in het rood gedoken.

Het is volatiliteit troef op de beurzen. Door het conflict in Oekraïne zoeken beleggers veilige oorden op, zoals goud. De goudprijs schommelt op dit moment rond 1.940 dollar per ounce. Ondertussen is de Bel20 opnieuw onder de symbolische grens van 4.000 punten gedoken.

Banken betalen het gelag

De banken zijn de jongste dagen één van de grootste verliezers. In ons land is het aandeel van KBC tijdens de twee eerste handelsdagen van deze week gezakt met maar liefst 10,8 procent. Het aandeel van de Nederlandse bank ING is tijdens diezelfde tijdspanne bijna 18 procent lager gedoken. De Franse bank BNP Paribas verloor 14 procent. IShares STOXX Europe 600 Banks, een ETF die de Europese bankensector volgt, noteerde tussen maandagochtend en dinsdagavond 9,5 procent in het rood.

Ook de Amerikaanse banken bleven de afgelopen dagen niet gespaard van een verkoopgolf. Het aandeel van Morgan Stanley is sinds de start van de handelsweek 7,3 procent minder waard. JP Morgan is 7,8 procent in het rood gedoken en Bank of America 5,7 procent. De Amerikaanse banken staan dus iets minder zwaar onder druk dan de Europese banken.

SWIFT-betalingssysteem

“Het afsluiten van Russische banken van het SWIFT-betalingssysteem en de lagere rente zijn daarvoor de belangrijkste aanleiding”, liet Simon Wiersma, Investment manager bij ING, dinsdag weten. Door het conflict in Oekraïne rijst de vraag in welke mate de centrale banken de rente zullen verhogen. Een uitblijvende renteverhoging is immers geen goed nieuws voor de banken. Sinds het soepele geldbeleid van de toezichthouders staan de winstmarges van de financiële instellingen onder druk. Het omzetten van spaargeld in leningen is namelijk één van hun belangrijkste inkomstenbronnen.

“De koersdalingen in sommige gevallen staan overigens niet in verhouding met de uitstaande schulden in Rusland en Oekraïne”, voegde Wiersma er wel aan toe.

Voorts heeft de Russische bankreus Sberbank de activiteiten in Europa stopgezet na de massale uitstroom van deposito’s in de voorbije dagen. “De filialen van de groep worden geconfronteerd met een abnormale uitstroom van fondsen en bedreigingen voor de veiligheid van werknemers en kantoren”, klinkt het in een persbericht.

De druk is dus zeker nog niet van de ketel voor de Europese bankensector. Na een dik uur handelen woensdag noteert KBC 1,5 procent in het rood en BNP Paribas 1 procent. ING doet het momenteel 2,1 procent beter dan gisterenavond.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20