Computerverkoop op hoogste niveau in tien jaar

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar zijn wereldwijd 79,2 miljoen personal computers verkocht. Dat betekende een stijging met 12,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Canalys.

De analisten merken daarbij op dat de verkoop tussen begin juni en eind september is opgelopen tot het hoogste niveau van de voorbije tien jaar. Dat recordcijfer moet volgens Canalys worden toegeschreven aan de impact van de coronacrisis.

Herstel

‘Door de uitbraak van coronacrisis kende de wereldwijde pc-verkoop dit jaar een zwak eerste kwartaal,’ aldus Canalys. ‘Tijdens het tweede kwartaal konden echter de eerste signalen van een herstel worden opgetekend. De groei zette zich ook tijdens het derde kwartaal verder door, zelfs tegenover de sterke markt die vorig jaar tijdens diezelfde periode kon worden gemeld.’

De analisten wijzen er daarbij op dat investeringen in de informatica-sector, waarbij ook pc-aankopen op het programma stonden, de sterke drijfkracht achter het economisch herstel na de uitbraak van de coronapandemie konden worden genoemd.

De verkoop van laptops liep het voorbije kwartaal op tot 64 miljoen eenheden. Daarmee komt de verkoop bijzonder dicht tegen het absolute record van 64,6 miljoen exemplaren dat tijdens het laatste kwartaal van 2011 werd opgetekend.

‘Die uitstekende cijfers zijn in grote mate te danken aan de overschakeling naar thuiswerk,’ zeggen de onderzoekers. ‘Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar nam de verkoop van laptops en mobiele werkstations met 28,3 procent toe. In de desktop-sector moest daarentegen een inkrimping met 26 procent worden gemeld.’

Lenovo

Lenovo behield met een verkoop van 19,27 miljoen exemplaren ook het derde kwartaal van dit jaar zijn wereldwijde marktleiderschap (24,3 procent). Tegenover het derde kwartaal vorig jaar nam de verkoop van het Chinese merk met 11,4 procent toe.

Op de tweede plaats volgt HP met een verkoop van 18,66 miljoen eenheden (23,6 procent). Tegenover dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf een stijging met 11,9 procent. Dell volgt op de derde plaats, maar daar liep de verkoop met 0,5 procent terug tot 11,98 miljoen eenheden.

De top vijf bestaat verder uit Apple (6,37 miljoen) en Acer (5,64 miljoen).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20