Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Het complot tegen de EU

Logo Business AM
Politiek

20/05/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

De aanwezigheid afgelopen weekeinde in Parijs van Steve Bannon, de voormalige adviseur van Donald Trump, is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Bannon is in de Franse hoofdstad om er het Rassemblement National (ex-Front National) van Marine Le Pen te steunen. Volgens de Amerikaan is de Franse stembusslag zonder meer de belangrijkste van alle verkiezingen in de EU.

Bannon was maandagochtend te gast bij de Franse zakenzender BFMtv, waar hij zei dat er onder extreem-rechtse partijen geen plan bestaat om de Europese Unie te vernietigen, maar wel om Europa van binnen uit te transformeren tot een unie van natiestaten, die niet langer onder het juk van Brussel leeft.

De aanwezigheid van Bannon in Frankrijk viel samen met het schandaal dat afgelopen weekeinde de uiterst-rechtse Oostenrijkse vice-kanselier Heinz-Christian Strache de kop kostte. Plots kwam zo ook Vladimir Poetin in beeld. Strache dreigt nu zelfs legaal te worden vervolgd. Dat gaf de Franse LREM van Emmanuel Macron alvast voldoende munitie om Le Pen, Salvini en andere Orbàns tot ‘een internationaal complot’ uit te roepen. Eentje dat ‘de vernietiging van de EU nastreeft’.

RN is het Paard van Troje voor Poetin en Trump

Volgens Pascal Canfin, de nummer twee op de Europese lijst van LREM, is het Rassemblement National (RN) een Paard van Troje voor Trump en Poetin, met als doel de EU van binnenuit te vernietigen. De beeldvorming is interessant. Vraag is of ze volstaat om kiezers naar de stembus te lokken. In Frankrijk bestaat namelijk geen opkomstplicht.

De RN verwijt Macron ondertussen ‘fake news’ te creëren. Le Pens antwoord sprak boekdelen: “Ik wist niet eens dat Bannon in Parijs was. Hij is hier voor zaken. Niet voor ons.” 

De peilingen wijzen voorlopig in de richting van een voorsprong voor het RN, in dezelfde mate als bij de vorige Europese verkiezingen. Het Front National haalde toen net geen 25% van de stemmen binnen en werd zo de grootste Franse partij in het Europees Parlement. In tegenstelling tot 5 jaar geleden belooft Le Pen niet langer Frankrijk uit de eurozone te willen halen. Eerder dan een Frexit wil men nu de EU van binnenuit doen imploderen.

Verkiezingen in de EU: laagste opkomst ooit?

De peilingen wijzen in de richting van de laagste opkomst ooit. In 2014 daagden minder dan de helft van de stemgerechtigden op (44%). Daar zou dit jaar nog eens 0,5% van af gaan. Onder 18- tot 25-jarigen zou niet eens 30% opdagen.

Volgens Macron is er ook een verschil tussen de protesten van de gilets jaunes op zaterdag en verkiezingen op zondag. Maar sommige commentatoren denken dat de internationale complottheorie die nu door Macron en het centrum wordt uitgespuwd een brug te ver is.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks