Commotie rond “10 miljard verdwenen Libisch geld” blijkt nonsens

Le Vif pakte er groot mee uit: liefst 10 miljard euro aan bevroren Libische fondsen zouden bij Euroclear verdwenen zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kon in de Kamer niet duidelijk antwoorden, en de oppositie reageerde woest. Maar het hele verhaal klopt langs geen kanten, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA): “Er is geen sprake van verdwenen fondsen. Alles staat nog netjes op de rekening.”

Het Franstalige magazine Le Vif pakte uit met een waanzinnig verhaal: de meer dan 10 miljard euro die – na een beslissing van de Verenigde Naties – bevroren werden in 2011 in België zijn tussen 2013 en 2017 verdwenen. Ze staan niet meer op de rekeningen van de Belgische financiële dienstverlener Euroclear Bank.

10 miljard euro is een gigantische som en België lijdt internationaal dus gigantisch gezichtsverlies. Het geld, van voormalige Libische dictator Mouammar Kadhafi, stond op vier Belgische rekeningen: ING, BNP Paribas, KBC en Euroclear. Op de rekening van Euroclear stond het meeste geld.

Er stond normaal zo’n 14 miljard euro op de rekeningen maar toen onderzoeksrechter Michel Claise het geld in beslag wilde nemen in het kader van een witwasoperatie, kon hij maar 5 miljard in beslag nemen. De rest was, volgens Le Vif, weggesluisd en dus verdwenen met de noorderzon.

Reynders laat vaagheid

Uiteraard waren er in de Kamer heel wat vragen bij de oppositie. Vooral sp.a, PS, Ecolo en Défi waren bijzonder kritisch. Sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen kon nie geloven hoe er dergelijke sommen verdwijnen.  

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, (MR), zijn antwoord was ook niet meteen verhelderend waardoor de oppositie moord en brand kon schreeuwen. Hij bevestigde alleen dat de onderzoeksrechter inderdaad 5 miljard euro in beslag nam, meer niet. 

Reynders gaf echter niet alle info want de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), reageert ondertussen met een tweet: “Er werd voor 14 miljard aan Libische financiële middelen bevroren. En die zijn nog steeds bevroren. Ik betreur de desinformatie vanwege sommige parlementsleden en journalisten”. Zijn tweet eindigen deed hij met ‘#fakenews’.

Ook volgens z’n kabinet is er geen sprake van dat het geld verdwenen is. Het nieuws dat Le Vif naar buiten bracht klopt gewoon niet en volgens hen hadden ze meer moeite moeten doen om het nieuws te checken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20