Coinbase als eerste internationale cryptobeurs officieel geregistreerd in Nederland

De grote Amerikaanse cryptobeurs Coinbase heeft zich officieel geregistreerd bij de Nederlandse centrale bank.

Om volledig legaal te opereren in Nederland, dienen cryptobedrijven zich te registreren bij de financiële waakhond De Nederlandsche Bank (DNB). Die wettelijke goedkeuring door de DNB stelt het in de VS gevestigde en beursgenoteerde Coinbase in staat zijn cryptoproducten aan Nederlandse bedrijven en consumenten aan te bieden.

“Belangrijke markt voor crypto”

“Nederland is een belangrijke internationale markt voor crypto, en ik ben erg enthousiast dat Coinbase hier het potentieel van de crypto-economie op de markt brengt”, liet Nana Murugesan, vicepresident internationale en zakelijke ontwikkeling bij Coinbase, optekenen in een persbericht.

Coinbase volgt in de voetsporen van concurrerende cryptobeurzen zoals Binance, dat zich in Frankrijk heeft geregistreerd, en Bitstamp, in Italië, door dit jaar in een individuele EU-lidstaat een vergunning voor zijn handelsactiviteiten aan te vragen.

Binance kreeg afgelopen zomer overigens nog een miljoenenboete aan de broek van de DNB, zo weet Crypto Insiders. Dat nadat het door de charismatische ‘CZ’ geleide bedrijf zowat twee jaar lang diensten had aangeboden in het land van de tulpen zonder er geregistreerd te zijn bij de toezichthouder.

Volgens het persbericht bedient Coinbase nu klanten in bijna 40 Europese landen via speciale hubs in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Nieuwe EU-wetgeving

Dankzij de goedkeuring van de Nederlandse autoriteiten kan Coinbase in de 26 andere lidstaten van de Europese Unie opereren zodra de befaamde MiCA-verordening (Market in Crypto Assets) van kracht wordt.

De EU heeft overigens deze week de laatste hand gelegd aan de volledige tekst van deze wetgeving, meldt cryptonieuwssite CoinDesk. Cryptoplatformen zullen voortaan strenge regels moeten naleven om de portefeuilles van consumenten te beschermen. Ze zullen transparanter moeten zijn over hun financiële onderbouw en moeten hun IT-systemen weerbaar maken tegen cyberaanvallen. Er komen ook klimaatgerelateerde regels: de actoren in de cryptomarkt zullen hun ecologische voetafdruk moeten rapporteren.

Problemen

De wereldwijde expansie van Coinbase wordt in gang gezet nu het bedrijf met veel problemen kampt, zo bericht Cointelegraph. De cryptobeurs boekte grote verliezen over twee opeenvolgende kwartalen in 2022, waarbij die in het tweede kwartaal 1,1 miljard dollar bedroegen. Dat was het grootste verlies sinds Coinbase zijn aandelen in april 2021 naar de Nasdaq-beurs bracht. Om de kosten te drukken, ontsloeg Coinbase in juni 18 procent van zijn personeel.

En in juli arresteerden de Amerikaanse autoriteiten een voormalige manager van Coinbase, op beschuldiging van betrokkenheid bij cryptohandel met voorkennis. Twee andere rechtszaken in de VS beweerden ook dat Coinbase misleidende beweringen deed over zijn bedrijfsvoering.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20