Clash tussen Apple en WordPress verijdeld: websitebouwer moet geen in-app-aankopen toelaten

In een nieuwe schermutseling over de Apple Store met een externe ontwikkelaar heeft Apple deze keer niet voor de confrontatie gekozen. De Amerikaanse technologiegigant heeft zeldzame excuses aangeboden aan WordPress, nadat het eerst ferme dreigementen uitte.

Waarover gaat het? Apple zet al een hele tijd in op de strategie waarbij betalingen, die via externe applicaties uit de App Store, afgeroomd worden door de iPhone-maker. Het bedrijf van Tim Cook neemt een commissie van 30 procent van de inkomsten, tot groot ongenoegen van verschillende bedrijven. Zo is er bijvoorbeeld het oorlogje tussen enerzijds Epic, de ontwikkelaar van de populaire game Fornite, en anderzijds Apple.

In het nieuws? Er komen excuses over de manier waarop WordPress aangepakt werd. Apple zette de websitebouwer onder druk om betalingsopties toe te voegen aan zijn gratis app, of anders dreigde een blokkering in de App Store. Intussen draaide de technologiegigant die beslissing terug.

De details?

  • Vrijdag tweette WordPress-oprichter Matt Mullenweg dat Apple zijn applicatie in de ban had geslagen. Updates werden onmogelijk, totdat WordPress betaalmogelijkheden toevoegde aan zijn gratis applicatie. Aan technologiewebsite The Verge legt hij uit dat die optie er verplicht moet komen, zodat Apple 30 procent kan afromen bij eventuele betalingen.
  • Zondag volgde dan een nieuwe tweet van Mullenweg, waarin hij de ommezwaai van Apple aankondigde. ‘Ik ben erg dankbaar dat de mensen van Apple alles herbekeken hebben en ons lieten weten dat we geen in-app-aankopen moeten aanbieden om de applicatie te blijven updaten’, schreef hij, met de vraag om ‘dit positieve nieuws te delen’.
  • ‘We geloven dat het probleem met de WordPress-app is opgelost’, liet ook een Apple-woordvoerder weten. ‘WordPress is nu een applicatie op zichzelf die geen in-app-aankopen moet aanbieden. We hebben de ontwikkelaar op de hoogte gebracht en verontschuldigen ons voor elke verwarring die we hebben veroorzaakt.’

Lees ook: ‘Fortnite bannen van App Store schaadt ook andere games’: Epic slaat terug

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20