Citroën presenteert auto met carrosserie van karton; viseert wereld met schaarse grondstoffen

De Franse autofabrikant Citroën heeft officieel zijn elektrische conceptwagen Oli, die speciaal werd ontworpen om het gebruik van grondstoffen tot een minimum te beperken, voorgesteld. De auto maakt voor delen van zijn koetswerk onder meer gebruik van karton in plaats van staal.

Het concept werd ontwikkeld in samenwerking met het Duitse chemieconcern Basf. Er is ook een verticale voorruit die werd ontworpen om de gebruikte hoeveelheid glas te verminderen en gewicht te besparen. Naast het gebruik van karton – voor het dak en de motorkap van de wagen – is de Oli voor een groot gedeelte opgebouwd uit gerecycleerde componenten.

Nieuwe levensstijl

Het is niet de eerste keer dat in de autobouw van karton gewag wordt gemaakt. Er werd vroeger immers vaak beweerd dat de beroemde Trabant, een kleine personenwagen met een tweetaktmotor die in de communistische Duitse Democratische Republiek (DDR) werd gebouwd, een carrosserie van versterkt karton had.

In werkelijkheid was het koetswerk van de Trabant vervaardigd uit duroplast, een kunststof die was versterkt met gerecycleerd katoenafval uit de voormalige Sovjet-Unie. De ontwikkelaars van de Oli benadrukken wel dat het gebruikte karton een bijzondere structuur heeft, verstevigd met een plastic coating. Daarmee zou het materiaal even sterk moeten zijn als het metaal dat momenteel in de autobouw wordt gebruikt.

Met het gebruik van alternatieve materialen wil Citroën zich voorbereiden op een toekomstige maatschappij die met een schaarste aan grondstoffen rekening zal moeten houden. “De Oli is meer dan de gewone conceptwagen”, benadrukte Anne Laliron, directeur toekomstige ontwikkelingen bij Citroën. “De auto is vooral de uitdrukking van een nieuwe levensstijl.”

Halve eeuw

Om rekening te houden met de mogelijke effecten van de klimaatverandering en dreigende tekorten aan onderdelen, weegt de Citroën Oli ook minder dan 1.000 kilogram. De auto heeft een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur.

Ook de elektronica aan boord van de auto is sterk vereenvoudigd. Daardoor moeten bij de assemblage minder kabelbomen worden gebruikt. Bovendien wordt in de Oli opnieuw gebruik gemaakt van het sleutelslot.

Het dashboard doet voor communicatie en entertainment beroep op informatie van de mobiele telefoon van de bestuurder. De Oli heeft een bereik van 400 kilometer. In amper drieëntwintig minuten zou de batterij tot 80 procent van haar volle capaciteit moeten kunnen worden opgeladen.

De ramen van de Oli worden handmatig geopend. De verticale voorruit moet niet alleen glas besparen, maar dient ook de impact van de zonnestralen in het voertuig te beperken, waardoor de behoefte aan airconditioning zou worden verminderd.

Alles in de Oli weerspiegelt eenvoud. – Foto: Citroën

De ontwerpers benadrukken verder dat bij de wagen in de garage vooral herstellingen – in plaats van een vervanging met nieuwe wisselstukken – zouden moeten kunnen worden uitgevoerd. Dit alles zou er moeten voor zorgen dat de auto minstens drie generaties – vijftig jaar – in het verkeer zou kunnen blijven.

“De Oli is een object dat lang moet kunnen meegaan en kan worden hersteld”, merkt Laliron op. “Daarbij moet steeds het idee worden gekoesterd dat bij de vervaardiging van de auto schaarse grondstoffen zijn gebruikt.”

“De Oli moet ingaan tegen de trends die momenteel in de autosector – met onder meer zware en complexe familiewagens – gangbaar zijn. Daarentegen moet de Oli zich focussen op de uitdagingen die de maatschappij en mobiliteit in de toekomst naar voor zullen brengen.”

“Elektrische aandrijving wordt in de duurzame autosector van de toekomst doorslaggevend”, merkt Vincent Cobée, chief executive van Citroën, op. “Maar wanneer die toekomst bestaat uit wagens met een gewicht van 2,5 ton en een aankoopprijs van minstens 70.000 euro, zal daarvan slechts een kleine groep kunnen profiteren.”

“De Oli bewijst echter dat diezelfde doelstellingen ook met een kleiner en minder complex formaat kunnen worden gerealiseerd.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20