Cijfers Franse spoorwegen en Airbnb geven aan dat zomervakantie niet verloren is

Nadat de voorbije weken verschillende doemscenario’s de ronde deden met betrekking tot de zomervakantie, bereikt maandag drie keer goed nieuws Europa en wel vanuit Frankrijk.

Eerst was er het nieuws dat de Franse spoorwegmaatschappij SNCF tussen vrijdag en zondag ruim 140.000 HST- en Intercity-reizen heeft verkocht voor de periode juli-augustus. Volgens de onderneming is dat dubbel zoveel als in de twee voorbije maanden gecombineerd. Maar, wat belangrijker is… het aantal is identiek aan wat er in mei 2019 verkocht werd voor dezelfde zomerperiode. 

Premier Edouard Philippe maakte donderdagavond bekend dat zijn landgenoten wel degelijk van de zomer mochten profiteren. Wel enkel om in eigen land met vakantie te gaan. De meest gegeerde bestemmingen voor een spoorreis? Uiteraard het zuiden van het land, met uitzondering van de Provence-Alpes-Côte d’Azur (25 % van de verkopen). Dan volgen het zuidwesten (14 %), Bretagne (12 %) en de Languedoc (11 %).

Trafiek op website Airbnb: + 300 procent voor verblijven op korte afstand

Dan was het de beurt aan Airbnb Frankrijk. Dat meldde dat er wel degelijk interesse is voor langere verblijven tijdens de zomermaanden. De voorbije 4 weken werden door Fransen liefst 21 miljoen zoektermen ingebracht voor verblijven in juli en augustus. 85 procent van die aanvragen zijn voor verblijven in Frankrijk zelf. 35 procent daarvan hadden als bestemming een plek die op minder dan 80 kilometer ligt van de verblijfplaats van de persoon die de zoekterm ingaf. Voor deze laatste categorie is dat een stijging van 300 procent vergeleken met een jaar geleden. Minder enthousiasmerend is volgens het bedrijf het aantal reservaties, al geeft Airbnb daarover geen verdere details.

Geen sporen van het coronavirus in zeewater

Het allerbeste nieuws komt uiteindelijk van Ifremer, het Franse onderzoeksinstituut voor de exploitatie van de zee. Uit een studie die tussen 22 en 27 april werd uitgevoerd aan de Normandische, Bretoense en Atlantische kusten en aan de kusten van de Middellandse Zee, blijkt dat er in het zeewater of op schelpen geen sporen van het coronavirus werden aangetroffen. Ook het Spaanse CSIS was eerder deze maand al tot dezelfde conclusie gekomen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het coronavirus lang kan overleven in zout water, omdat zout als een soort ‘effectieve biocide’ werkt. De overdracht van het virus is daarbij zeer beperkt, net omdat het zout van de zee het virus neutraliseert.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20