Chrysler Building: wordt dit iconische gebouw straks een hotel?

Bestaat er meer iconisch gebouw in Manhattan dan de Chrysler Building? Waarschijnlijk niet. Deze in Art Deco-stijl door William Van Alen ontworpen wolkenkrabber werd exact één dag voor de Wall Street crash van 1929 opgeleverd.

In 2008 telde het Abu Dhabi Investment Council nog 800 miljoen dollar (704 miljoen euro) neer voor 90% van de aandelen van de Chrysler Building. Die telt in totaal 111.500 vierkante meter aan kantoorruimte telt.

Maar die investering loonde niet. Want ruim 11 jaar later wisselt de 77 verdiepingen tellende wolkenkrabber opnieuw van eigenaar. Dit keer voor amper 151 miljoen dollar (133 miljoen euro). Kopers zijn de Duits-Amerikaanse projectontwikkelaar Aby Rosen en de Oostenrijkse vastgoedreus Signa Holding.

Kantorenmarkt heeft het moeilijk

De nieuwe eigenaars moeten straks jaarlijks wel 32,5 miljoen dollar (28,8 miljoen euro) huur betalen aan de Cooper Union. Dat is de privé-school voor kunsten die eigenaar is van de grond onder de wolkenkrabber. Dat is een verviervoudiging van de 7,75 miljoen dollar (6,87 miljoen euro) die vorig jaar nog moesten worden betaald. Tegen 2028 wordt de huur nog eens opgetrokken tot 41 miljoen dollar (36,3 miljoen euro) en in 2038 tot 55 miljoen dollar (48,5 miljoen euro). 

Omdat de kantorenmarkt in New York al sterk onder druk staat kunnen de prijzen voor het leasen van kantoorruimte onmogelijk in deze verhouding volgen.

Chrysler Buidling (Photo by Mauricio Chavez on Unsplash)

Chrysler Building: straks een hotel?

Rosen heeft dan ook plannen om een deel van het gebouw te transformeren in een hotel. Daarmee kan een deel van de 40.000 m2 worden opgevuld die leeg staan of voor dewelke de huurcontracten zijn opgezegd. Vorig jaar boekten de uitbaters van de Chrysler Building een netto verlies van 20 miljoen dollar. Daar waren de reguliere uitbatingskosten van nog eens 15 miljoen dollar niet eens inbegrepen.

Om het gebouw te renoveren moeten volgens Rosen tussen de 150 en 250 miljoen dollar aan verbeteringen worden aangebracht. Ongeacht of het om kantoren of een hotel gaat. Maar enkel kantoren behouden lijkt een riskante onderneming. Omdat steeds meer bedrijven naar de andere kant van de stad trekken. In de buurt van het World Trade Center of naar de wolkenkrabbers bij de Hudson Yards.

Indien het plan om er een hotel te gaan huisvesten wordt doorgezet, zal het ongetwijfeld een van de meest gegeerde overnachtingsplekken in de Big Apple worden. De Chrysler Building blijft een van de hoogste gebouwen van de stad en heeft spectaculaire uitzichten van op de bovenste verdiepingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20