Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Chinezen willen ‘volksoorlog’ tegen de VS

Logo Business AM
Economie

16/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten heeft de voorbije dagen een drastische escalatie gekend. China lijkt inmiddels echter zozeer geïrriteerd dat de staatsmedia van het land de Verenigde Staten van hebzucht en arrogantie beticht hebben. In een aantal editorialen is er zelfs sprake van een volksoorlog tegen de Verenigde Staten.

China en de Verenigde Staten sanctioneren elkaars producten met wederzijdse importtarieven. Op deze manier loopt de prijs van goederen en diensten op. Zowel de Amerikaanse als Chinese burger moeten daardoor met een hogere levensduurte rekening houden. Maar ook de rest van de wereld dreigt de impact te voelen.

Respect

De Amerikaanse president Donald Trump benadrukte recent nog een onbeperkt respect en een hartelijke vriendschap voor zijn Chinese collega Xi Jinping te voelen. Hij voegde er echter meteen aan toe dat een handelsakkoord voor de Verenigde Staten een goede uitkomst moet hebben. Anders heeft een akkoord volgens Trump geen zin.

De Chinese media hanteerden over de Amerikaanse president echter een beduidend hardere toon. “De Verenigde Staten strijden met hebzucht en arrogantie, maar China vecht terug om zijn legitieme belangen te beschermen,” aldus de editorialen. “De handelsoorlog is in de Verenigde Staten de creatie van één persoon en één regering, maar die acties hebben een weerslag op de gehele Amerikaanse bevolking. In China worden het hele land en al zijn burgers bedreigd. Voor ons is deze strijd een echte volksoorlog.”

De Chinese staatsmedia beschuldigden Trump er ook van de bevolking van de Verenigde Staten te misleiden. De Amerikaanse regering zou immers proberen te verhullen dat ook de eigen bevolking slachtoffer van de importtarieven zou worden. Daarbij werd geciteerd uit een recent interview van Larry Kudlow, de economische topadviseur van Donald Trump, met Fox News.

In dat gesprek erkende Kudlow immers dat ook de Amerikaanse consumenten onder de handelsoorlog zouden lijden. “Deze woorden zijn in tegenspraak met de beweringen van Donald Trump dat China de volledige rekening zou betalen,” aldus de Chinese editorialen.

Nieuwe wereld

Chinese media benadrukten tevens dat hun land zou vechten voor een nieuwe wereld. “Zoals president Xi Jinping te kennen gaf, is de Chinese economie geen kleine vijver, maar een zee,” waarschuwden de opiniebijdragen. “Een stortbui kan een kleine vijver vernietigen, maar heeft geen enkele kans om de zee schade toe te brengen. Ook na vele stormen blijft de zee nog steeds bestaan.”

“De Amerikaanse tarieven gelijken veel op een wild spervuur van kogels. In veel gevallen wordt daarbij de eigen partij geraakt. Een dergelijke strategie is bovendien op lange termijn moeilijk houdbaar. China werkt daarentegen echter gericht en probeert zichzelf buiten schot te houden.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO